Sari la conținut

Puterea lui 13: de ce este considerat un număr ghinionist? Originile superstiției

Puterea lui 13: Reputația negativă a numărului 13 s-a transformat în însuși definiția ghinionului.

Dacă cineva, de exemplu, ar spune că nu vrea să călătorească într-o zi de vineri, 21, ar fi privit cu suspiciune. Dar dacă altcivea ar spune că nu vrea să călătorească într-o zi de vineri, 13, ar fi privit cu înțelegere.

Marti, 13: mituri si superstitii despre ziua cu trei ceasuri rele

Puterea lui 13: de ce este considerat un număr ghinionist?

Există oameni pe care i-ar deranja să rămână la un anumit etaj în hotelurile înalte: al 13-lea.

Există clădiri pentru care constructorii pretind că există etajul 13, trecând direct la 14. Mulți occidentali își modifică comportamentele vineri, 13. Bineînțeles că uneori se întâmplă lucruri rele la acea dată, dar nu există dovezi că ar face acest lucru în mod disproporționat.

Sociologii specializați în psihologie socială și procese de grup și-au propus să dezlege puterea lui 13, din moment ce milioane de oameni împărtășesc aceeași concepție greșită, în măsura în care afectează comportamentul la scară largă.

Originile superstiției

Sursa proastei reputații a lui 13 – „triskaidekaphobia” – este tulbure și speculativă. Explicația istorică poate fi la fel de simplă ca juxtapunerea ei întâmplătoare cu norocul 12. Joe Nickell, un sceptic american și anchetator al paranormalului, investighează afirmațiile paranormale pentru Committee for Skeptical Inquiry, o organizație nonprofit care examinează științific afirmațiile controversate și extraordinare.

  • El subliniază că 12 reprezintă adesea „completitudine”: numărul de luni din an, zeii de pe Olimp, semnele zodiacului și apostolii lui Isus.
  • Treisprezece contrastează cu acest sentiment de bunătate și perfecțiune. Numărul 13 poate fi asociat cu niște invitați celebri, dar nedoriți.

În mitologia nordică, zeul Loki a ajuns pe locul 13 la o sărbătoare în Valhalla, unde a păcălit un alt participant să-l omoare pe zeul Baldur. În creștinism, Iuda – apostolul care L-a trădat pe Isus – a fost al 13-lea invitat la Cina cea de Taină.

Dar adevărul este că procesele socioculturale pot asocia ghinionul cu orice număr.

  • În Japonia, 9 are ghinion, probabil pentru că sună similar cu cuvântul japonez pentru „suferință”.
  • În Italia, este 17.
  • În China, 4 sună ca „moarte” și este evitat mai activ în viața de zi cu zi decât 13 este în cultura occidentală – inclusiv disponibilitatea de a plăti taxe mai mari pentru a-l evita în numerele de telefon mobil.
  • Și deși 666 este considerat norocos în China, mulți creștini din întreaga lume îl asociază cu o fiară rea descrisă în Cartea biblică a Apocalipsei. Există chiar și un cuvânt pentru o frică intensă de 666: hexakosioihexekontahexaphobia.

Puterea lui 13. Explicații sociale și psihologice

Există multe tipuri de fobii specifice, iar oamenii le dețin dintr-o varietate de motive psihologice. Ele pot apărea din experiențe negative directe – frica de albine după ce a fost înțepat de una, de exemplu. Alți factori de risc pentru dezvoltarea unei fobii includ a fi foarte tânăr, a avea rude cu fobii, a avea o personalitate mai sensibilă și a fi expus la alții cu fobii.

O parte din reputația lui 13 poate fi legată de un sentiment de nefamiliaritate sau de „simțul simțit de anomalie”, așa cum este numit în literatura psihologică. În viața de zi cu zi, 13 este mai puțin obișnuit decât 12.

Nu există luna a 13-a, riglă de 13 centimetri sau ora 13.

În sine, un sentiment de nefamiliaritate nu va provoca o fobie, dar cercetările psihologice arată că favorizăm ceea ce este familiar și defavorizăm ceea ce nu este. Acest lucru face mai ușor să asociezi 13 cu atribute negative.

De asemenea, oamenii pot atribui atribute întunecate lui 13 din același motiv pentru care mulți cred în „efectele lunii pline”. Credințele că luna plină influențează sănătatea mintală, ratele criminalității, accidentele și alte calamități umane au fost complet dezmințite.

Totuși, atunci când oamenii caută să-și confirme convingerile, sunt predispuși să deducă conexiuni între factorii care nu au legătură. De exemplu, a avea un accident de mașină în timpul lunii pline sau într-o vineri, 13, face ca evenimentul să pară cu atât mai memorabil și mai semnificativ. Odată blocate, astfel de convingeri sunt foarte greu de scuturat.

Credințe false, consecințe adevărate

Grupurile preocupate de relațiile publice par să simtă nevoia să se închină în fața superstițiilor populare. Poate din cauza misiunii aproape tragice Apollo 13, NASA a oprit numerotarea secvenţială a misiunilor navetei spaţiale, denumind cel de-al 13-lea zbor al navetei STS-41-G.

În Belgia, plângerile pasagerilor superstițioși au determinat Brussels Airlines să-și renoveze logo-ul în 2006. Era o imagine asemănătoare „b” formată din 13 puncte. Compania aeriană a adăugat un al 14-lea. La fel ca multe alte companii aeriene, numerotarea rândurilor avioanelor sale omite 13.

Deoarece credințele superstițioase sunt în mod inerent false, ele sunt la fel de probabil să facă rău la fel de bine – luați în considerare fraudele de sănătate, de exemplu.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel