Sari la conținut

Răceală, viroză sau gripă? Cum știi să faci diferența

raceala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
intarirea sistemului imunitar

Cum faci diferența dintre răceală, viroză sau gripă? O simplă răceală se va manifesta pe parcursul întregului an, cu precădere vara. În schimb, gripa apare mai mult iarna, în perioada noiembrie-februarie.

Când sistemul imunitar este mai vulnerabil din cauza schimbărilor bruște de temperatură. Pe de altă parte, virozele respiratorii se transmit în special prin contactul direct sau indirect cu persoana contaminată. Așadar, sunt prezente tot timpul anului.

Răceala este o infecție provocată în special de rinovirusuri. Care afectează mucoasa nazală, sinusurile, faringele și căile respiratorii. De regulă, simptomele răcelii debutează la trei zile de la infecție printr-o stare generală de disconfort și senzații de usturime ale faringelui. Atunci când infecțiile virale se manifestă exclusiv asupra căilor aeriene superioare prin strănut excesiv, nas înfundat, secreții nazale abundente, putem vorbi despre instalarea virozei respiratorii.

Doar medicul îți poate spune când e cazul să iei antibiotice

Gripa este cea mai periculoasă viroză respiratorie, fiind provocată de virusul gripal, care se manifestă mai amplu, ca o infecție a plămânilor și a căilor respiratorii. Primele semnale sunt date de febră, tuse, migrene și o stare generală de rău . Este important de reținut că antibioticele nu sunt eficiente în cazul răcelilor, gripei și virozelor respiratorii, decât în cazul în care este vorba și de o infecție bacteriană asociată acestora. Doar medicul este în măsură să recomande administrarea de antibiotice. Nu lua din proprie iniiativă deoarece poți să-ți faci mai mult rău decât bine. Poți chiar să-ți pui viața în pericol.

O răceală simplă debutează cu câteva strănuturi, posibil secreții nazale ușoare sau înfundarea nasului și o stare de oboseală sau letargie. În schimb, gripa are un debut brusc, cu febră mare de peste 39 de grade Celsius și este însoțită de frisoane, dureri de cap și musculare, tuse puternică, oboseală și lipsa poftei de mâncare.

Febra este primul indiciu care trebuie să te ducă cu gândul la gripă. Este adevărat că, uneori, și în cazul răcelii mai apare febra, dar nicidecum nu este vorba de o creștere mare și bruscă, încă de la debutul bolii, așa cum este în cazul gripelor. În plus, gripa este însoțită adesea de dureri musculare puternice. Acest simptom nu apare la răceală și nici la viroze. Durata fiecărei afecțiuni diferă. În timp ce răceala dispare în câteva zile, cam o săptămână, gripa poate ține și câteva săptămâni.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel