Sari la conținut

Ce poți să pățești dacă oprești strănutul. Pericol de colaps al plămânilor și ruperea unui anevrism cerebral

Ce poți să pățești dacă oprești strănutul. Strănutul este unul dintre mecanismele de apărare ale organismului uman. Precum tusea, strănutul poate elimina agenții iritanți care s-au blocat în căile respiratorii. 

Cu toate acestea, în anumite momente, preferăm să suprimăm strănutul, deoarece poate cauza un sunet puternic. Acest lucru, însă, poate fi foarte periculos pentru tine.

Oprirea unui strănut împiedică eliminarea iritanților din căile respiratorii și, mai mult de atât, creează o presiune imensă în interiorul acestora.

Odată cu această presiune crește riscul de colaps al plămânilor și ruperea unui anevrism cerebral.

De ce nu este bine să oprești un strănut?

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie de ce nu este indicat să eviți un strănut și care sunt riscurile.

„Strănutul este expulzarea rapidă și involuntară a aerului din plămâni prin nas și gură. Atunci când inspirați înainte de un strănut, presiunea din piept crește. Apoi, când expirați în timpul actului, presiunea scade.

Strănutul poate fi bun pentru tine, deoarece ajută la eliminarea din organism a iritanților respiratori, cum ar fi polenul și praful. Cu toate acestea, suprimarea unui strănut, prin reținerea respirației sau prin ciupirea nasului, ar putea fi chiar dăunătoare pentru tine.

O simulare pe calculator a constatat că, în comparație cu un strănut normal, acesta poate crește presiunea din interiorul căilor respiratorii de până la 24 de ori, ceea ce poate duce la posibile leziuni. Leziunile pot varia de la cele relativ minore, cum ar fi ruperea timpanului sau spargerea unui vas de sânge din nas, până la cele care pun viața în pericol, cum ar fi ruperea unui anevrism cerebral sau blocarea aerului în diafragmă, ceea ce duce la colapsul plămânilor.

Nu uitați: strănutați, dar strănutați cu grijă. Această activitate poate propulsa picături și germeni cu o viteză de până la 160 km/h (100mph), așa că acoperiți întotdeauna nasul și gura!”, explică medicul, potrivit drvasiradulescu.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel