Sari la conținut

Rădăcina de aur, planta cu beneficii uimitoare pentru om

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Denumită și rădăcina de aur sau coroana regelui, rhodiola rosea are beneficii uimitoare pentru organism.

O plantă care crește în Europa și Asia, la altitudini înalte, rhodiola rosea are multiple beneficii pentru sănătate. Mai poartă denumirea de rădăcina arctică, rădăcina de aur, coroana regelui sau rădăcina de trandafir. Folosită ca plantă medicinală de mii de ani în țările scandinave și Rusia, dar nu numai, rhodiola îmbunatateste capacitatea de adaptare a organismului la stres intelectual, psihic, fizic, expunere la substanțe toxice, radiații.

Istoria rhodiolei datează de câteva mii de ani. În anul 77 A.D., medicul grec Dioscoride a inclus aplicațiile medicale ale plantei, pe care o numea rodia riza la acel moment, în lucrarea sa medicala „De Materia Medica„. Vikingii foloseau planta pentru a dobandi mai multa forta si rezistenta fizica, iar imparatii chinezi trimiteau expeditii in Siberia, cu sarcina de a le aduce „rădăcina de aur” pentru a o folosi apoi in preparatele lor medicinale. In Asia centrala se facea o infuzie din Rhodiola Rosea, considerata cel mai eficient tratament pentru raceala si gripa. Medicii mongoli o prescriau pentru tuberculoza si cancer.

Rhodiola este o planta cunoscuta in sistemele medicale traditionale din Europa de Est si din Asia, apreciata pentru capacitatea ei de a stimula sistemul nervos, a reduce depresia, a mari capacitatea de munca, a elimina oboseala si a preveni raul de inaltime.

De asemenea, rhodiola stimulează acțiunea serotoninei, dopaminei și metabolismul energetic celular, crescând capacitatea de utilizare a oxigenului celular. Are importante efecte antioxidante, tonic-adaptogene, hepatoprotectoare, neuroprotectoare, cu rezultate benefice in cazurile de capacitate de concentrare si memorare scăzute, percepție vizuală și auditivă scăzute. De asemenea, are rol energizant si de revigorare a organismului. Mai mult, are efecte benefice și în tratarea afecțiunilor testiculare.

Un raport publicat în Alternative Medicine Review arată că această plantă conține o substanță ce ajută organismul să se adapteze la stres. De asemenea, mai multe studii confirmă că extractul din această plantă are beneficii pentru sistemul imunitar, sistemul nervos,  cardiovascular. De asemenea, combate depresia, dezvolta performantele sportive, imbunatatește memoria, ajuta la pierderea in greutate, regleaza functia sexuala si energia. Este cunoscuta de multa vreme ca fiind un puternic adaptogen, adaptogenii fiind substante care maresc rezistenta corpului si normalizeaza functiile acestuia.

Performanță psihică și mentală

Un număr remarcabil de studii, publicate în National Library of Medicine, arată că rhodiola rosea ajută la creșterea performanțelor psihice și mentale, autorii spunând că este nevoie de mai multe studii pentru a se descoperi și alte beneficii ale acestei plante. Potrivit studiilor derulate, persoanele care au luat rhodiola rosea au înregistrat performanțe sporite în concentrare și gândire. Totodată, s-a remarcat modul în care se reduce oboseala psihică și mentală.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of the International Society of Sports Nutrition, femeile care au luat rhodiola rosea într-o doză crescută au fost capabile să alerge mai repede decât cele care au ales placebo. Studiul a examinat un număr de 15 femei tinere.

Un alt studiu, realizat pe un număr de 60 de femei și bărbați, care au luat un extract de rhodiola, a confirmat faptul că această plantă reduce oboseala și ajută la creșterea capacității de concentrare. Doza folosită a fost de 576 de miligrame zilnic.

Combate depresia

Anumite studii realizate pe animale au arătat că, extractele de rhodiola pot mari distributia precursorilor de serotonina, triptofan si 5-hidrozitriptofan(5-HTP), catre creier. Serotonina este un neurotransmitator chimic foarte studiat, implicat in multe functii, printre care contractia muschilor netezi, reglarea temperaturii, a apetitului, a perceptiei durerii, a comportamentului, tensiunii arteriale si a respiratiei.

Arunci când este in limite normale, confera o stare de multumire si confort mental. Cand nivelul acesteia este prea mare sau prea mic, poate favoriza aparitia unor stari mentale anormale, cum ar fi depresia clinica. Din acest motiv, rhodiola a fost folosita de oamenii de stiinta rusi singura sau in combinatie cu antidepresive pentru a reface echilibrul mental, un avantaj in tarile si anotimpurile in care oamenii sunt privati de soare perioade lungi de timp. Aceasta stare de privare duce la aparitia unei tulburari numite „Tulburare afectiva sezoniera”, specifica tarilor nord-europene.

Ajută la refacerea mușchilor

Rhodiola Rosea a dovedit că poate reduce timpul de refacere musculara după perioade prelungite de antrenament, mareste atentia, imbunatateste memoria, forta fizica si are o actiune antitoxică. Extractul de Rhodiola Rosea mareste cantitatea de enzime, ARN si de proteine importante pentru refacerea musculara dupa un efort fizic sustinut. De asemenea, planta stimuleaza energia musculara, sinteza glicogenului din muschi si ficat, precum si sinteza proteinelor musculare si activitatea anabolica. Astfel, este de mare folos pentru cei care au activități sportive susținute sau efort fizic mărit.

Beneficii pentru cardiaci

Rhodiola rosea s-a dovedit eficienta și în cazul afectiunilor cardiace cauzate sau agravate de stres prelungit. Actiunea sa pentru aceste afectiuni consta in abilitatea sa de a reduce cantitatea de catecolamine si corticosteroizi eliberati de glandele suprarenale in timpul stresului. Astfel, cantitatea anormala a acestor hormoni de stres va duce, la randul său, la cresterea tensiunii, a colesterolului, a nivelului de potasiu si la marirea factorilor de risc pentru boala cardiaca.

Rhodiola s-a dovedit ca scade nivelul de lipide periculoase din sânge, reducând riscul bolii cardiace. Reduce, de asemenea, si volumul ciclic-AMP (c-AMP) eliberat in celulele cardiace. Ciclic AMP are legatura cu ATP (adenozina trifosfat), molecula primara a energiei corpului. C-AMP actioneaza ca un „mesager secundar” sau o legatura intre mediile interne si externe ale celulei. Acesta contribuie la distributia unei cantitati mai mari de calciu in inima, promovand un potential mai mare de contractie a muschiului inimii. Astfel, rhodiola regleaza ritmul cardiac si combate aritmiile cardiace.

Benefică pentru sistemul imunitar, rhodiola stimulează și protejează sistemul imunitar prin refacerea homeostaziei (echilibrul metabolic) din corp. De asemenea, mărește cantitatea celulelor natural ucigase din stomac si splina. Această acțiune se datorează abilității sale de a normaliza hormonii prin modularea eliberarii de glucocorticoid in corp.

Anticancerigenă

Mai mult decât atât, rhodiola a arătat ca poate mari activitatea antitumorală prin sporirea rezistentei corpului la toxine. S-a descoperit o gamă larga de compusi antioxidanti in extracte pe baza de alcool si apa ale Rhodiolei Rosea, precum si o activitate de combatere a radicalilor liberi si a altor specii similare.

Rhodiola Rosea poate avea o actiune benefica folosita impreuna cu unii agenti farmaceutici antitumorali. Potrivit unor informatii oferite de cercetatorii rusi, administrarea orala a rhodiolei a oprit dezvoltarea tumorilor la sobolani cu 39% si a redus metastaza cu pana la 50%.

A îmbunatatit, de asemenea, tesutul urinar si imunitatea la pacientii cu cancer la vezica. In alte experimente cu tipuri diferite de cancer, inclusiv adenocarcinoame, utilizarea extractelor de Rhodiola Rosea a avut un rezultat semnificativ in privinta ratei de supravietuire.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel