Sari la conținut

Radiografia la rece a unei realități dure: pandemia. Medic: „Peste 10 ani vom vorbi de pacienți care …” Urmările înfricoșătoare a unei perioade sumbre din istorie

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Radiografia la rece a unei realități dure: pandemia. Medicul infecționist Adrian Marinescu a realizat o analiza a celor petrecute în ultimii doi ani, dar și o prognnoză la ce ne-am putea aștepta din toamnă.

Directorul medical al Institutului Național Matei Balș din București vorbește și de efectele pe termen lung a infecției cu covid.

„70 – 80% din populație a trecut prin boală”, estimează infecționistul, care se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de COVID din toamnă, dar nu cât să copleșească sistemul medical.

„Nu vor mai fi închise spitalele, pacienții vor fi izolați pe saloane și cel mai probabil va exista un vaccin adaptat tulpinii Omicron”, a spus medicul în cadrul unui workshop despre pandemie și vaccinare, organizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, citat de Libertatea.

Problema cu care ne vom confrunta în perioada următoare: long covid

În opinia medicului Adrian Marinescu, problema nu este cea a infectărilor, ci a persoanelor care au rămas cu sechele în urma infectării – sindrom cunoscut „long covid”.

„Sunt cei care au trecut cu bine de Terapie Intensivă, teoretic au trecut de faza acută, dar au avut speranță foarte mică de viață. S-au prăpădit în următoarele două-trei luni și am tot avut astfel de cazuri. Iar în momentul în care au trecut printr-o formă severă a bolii, sechelele care au apărut și au rămas, iar ulterior au mers și către decese”, explică medicul.

O urmare foarte frecventă este legată de pierderile de memorie.

„Doar în sfera neurologică vorbim, aproape ca o regulă, de pacienții externați de pe Terapie Intensivă cu pierderi de memorie, spre exemplu. Timpul o să ne arate. Părerea mea este că oamenii care au avut forme severe vor rămâne toată viața cu probleme de tip insuficiență respiratorie cronică”.

Diferența între varianta Delta și varianta Omicron

„Delta întâi mergea în plămâni, omul ajungea cu insuficiență respiratorie și lucrurile erau complicate. Acum, dacă vă uitați la camerele de gardă, diferența e clară: foarte puțini dintre cei care au Omicron au nevoie de oxigen în momentul inițial. Eventual mai târziu, în Terapie Intensivă, și într-un număr foarte mic”, a mai spun Marinescu.

La „Matei Balș”, 5 pacienți din 100 au avut o formă critică. Acei pacienți care au fost intubați și au fost internați în Terapie Intensivă ar putea rămâne cu afecțiuni pe viață.”

„Peste zece ani vom vorbi de pacienți care au avut COVID și au suferit tot felul de modificări ale organismului, inclusiv dermatologice sau endocrine. Practic, pacientul critic putea pleca cu orice fel de modificări din Terapie Intensivă. O parte dintre ei vor reuși să remedieze aceste lucruri la unele specialități medicale, dar nu de fiecare dată”, a mai spus doctorul.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel