Sari la conținut

Raed Arafat anunță un scenariu sumbru pentru România

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Raed Arafat, şeful DSU

Raed Arafat anunță un scenariu sumbru pentru România. Din păcate nu ne va ocoli! Șeful DSU anunță că valul cinci va lovi în curând, iar numărul infectărilor va crește semnificativ. Totodată, el s-a arătat îngrijorat și de evoluția variantei Omicron, care a fost deja raportată în România.

Șeful DSU este extrem de îngrijorat de contagiozitatea tulpinii Omicron

Șeful DSU este extrem de îngrijorat de contagiozitate tulpinii Omicron. El susține că un exemplu este situația din Marea Britanie, unde se înregistrează recorduri de infectări de la o zi la alta. Semnal de alarmă de la Raed Arafat vizează și actualele măsuri de relaxare care pot duce la răspândirea rapidă a virusului.

Acesta a menționat că în timp ce la varianta Delta, două persoane infectau trei, la varianta Omicron, o singură persoană poate infecta trei persoane.

„Dacă la varianta Delta un om infecta un om jumate, doi oameni infectau trei, acum, cu varianta Omicron, unu poate infecta și trei. Deci 3 infectează după asta fiecare trei, deci trei infectează 9, și așa mai departe. Deci problema acestei variante este răspândirea ei foarte rapidă. Asta este vizibil deja în Marea Britanie, unde au avut recorduri peste recorduri în ultimele zile”, a spus Arafat, la TVR.

Totodată, șeful DSU anunță că în anul ce urmează situația va fi diferită, iar valul 5 ar putea avea mai multe infectări, dar care să nu fie la fel de critice. Pe de altă parte, Arafat nu exclude posibilitatea ca unitățile sanitare să ajungă din nou în pragul colapsului.

„Valul Omicron poate să fie diferit față de valurile trecute. Luăm în calcul posibilitatea să apară mai multe cazuri care nu sunt neapărat critice, dar să fie numărul lor mare și să necesite inclusiv tratamente și abordări, nu numai la medicii de familie, inclusiv la Primiri Urgențe.

Scenariul sumbru al lui Raed Arafat

Sunt mai multe posibilități și ne pregătim pentru oricare dintre ele, a spus Arafat, în urma analizelor de risc efectuate până acum. Este posibil să avem mai multe cazuri care necesită oxigen și necesită tratamente avansate având în vedere numărul de vaccinați.

Șeful DSU este îngrijorat și de gradul mic de vaccinare. Acesta dă vina pe dezinformare și informații false care apar în spațiul public și are influențează percepția populației în legătură cu vaccinul anti-covid. Referitor la vaccinurile din România, Raed Arafat spune că în timp ce alte țări achiziționează doze suplimentare, România are suficiente doze, însă populația nu dorește să se vaccineze.

„Problema, la noi, este să convingem oamenii să se vaccineze. Noi avem vaccinuri, avem acces la vaccinuri, România nu a avut lipsă de vaccinuri, România are problema acceptării vaccinului și delimitării de la dezinformare și de la informațiile false care continuă să circule în jurul acestui subiect”, a adăugat Arafat.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: