sâmbătă, decembrie 10, 2022

În cadrul unui interviu, Raed Arafat a declarat progresul pe care țara noastră l-a făcut în ultima perioadă, astfel încât am ajuns în scenariul verde. Este pentru prima data din decembrie 2020 când România înregistrează cel mai scăzut număr de cazuri de la ATI, însă acest lucru nu ar trebui să ne relaxeze în totalitate și nici decum să renunțăm să ne vaccinăm.

România este în scenariul verde datorită măsurilor luate la timp

„În primul rând, s-au luat unele măsuri, s-au luat din timp, chiar dacă la mulți nu ne place să recunoaștem. România a luat totuși măsuri echilibrate, dar necesare. S-au supărat mai mulți pe noi, asta este, dar măsurile au reușit să controleze situația”, consideră Raed Arafat.

Te-ar mai interesa: 3 lucruri pe care să nu le ții sub pat. Pot atrage...

Situația putea să degenereze și să fim într-un scenariu mai negativ

Șeful DSU crede că exista riscul ca lucrurile să degenereze.

„Putea să ajungă mai rău. Am ajuns la un vârf care era destul de sensibil, la aproape 1.600 de cazuri în terapie intensivă, am ajuns să n-avem locuri în terapie intensivă, să trebuiască să mutăm bolnavii, mai grav decât ce a fost în noiembrie, ca vârf, cel puțin pentru două săptămâni”, a reamintit secretarul de stat.

Acesta a explicat că și procentul de pozitivare la testele făcute a ajuns la 3,19%, în condițiile în care în trecut se înregistrau procente chiar și de 25%.

„Astăzi, avem semnale bune. Rata de pozitivare a testelor a ajuns la 3,19 față de 25. Cazurile active sunt în scădere. La internările în spitale tendința este de scădere. La ATI am ajuns la 919 cazuri, nivel pe care nu l-am mai atins din 1 decembrie 2020 și este un semn foarte bun. Colegii spun că simt scăderea presiunii pe sectorul sanitar. Decesele, din păcate, cu cât avem pacienți în ATI, în continuare vom avea decese. În ultimele 24 de ore, în niciun județ nu avem o creștere de incidență și acesta este un lucru pozitiv”, a comentat Raed Arafat la Digi 24.

Te-ar mai interesa: Acid uric ridicat: ALIMENTE pe care trebuie să le ...

„Dacă vom continua așa cu vaccinarea, în 2-3 luni va fi și mai bine”

Totuși, Raed Arafat rămâne prudent. „Să vedem evoluția săptămâna asta, pentru că au început școlile, oamenii s-au întors la lucru, cei care au fost în vacanță s-au întors în țară, deci normal că mișcarea e mai mare, vremea e frumoasă, lumea iese, deci o să vedem cum evoluează, noi sperăm să ținem controlul, dacă vor fi anumite creșteri”, a spus secretarul de stat.

Vaccinarea este cel mai important act pentru a menține această situație și pentru a ajunge „la mai bine”.

Te-ar mai interesa: Studiu: Riscul de accident vascular cerebral se po...

„Cel mai important lucru care trebuie transmis este: 1. efortul comun ne face să ținem această situație și să ne bucurăm de ea în final și 2. vaccinarea este cel mai important act pentru a menține această situație și să ajungem la și mai bine”, a subliniat Raed Arafat. „Dacă vom continua așa cu vaccinarea, cu siguranță în 2-3 luni o să ajungem la un nivel și mai bun”, a adăugat șeful DSU.

Te-ar mai interesa: Cât timp poți avea cancer fără să știi. Multe neop...

Raed Arafat susține că unul dintre cele mai mari riscuri ale acestei perioade este renunțarea la vaccinare, ce s-ar putea petrece în momentul în care oamenii se relaxează, văzând că toate județele din țară au ajuns în scenariul verde.

„Riscul cel mai important când vedem acest lucru, pentru că sunt date publice, e ca unii să spună: gata, am scăpat, de ce să mă vaccinez? Și acesta ar putea să fie, de fapt, motivul pentru care să ne întoarcem, să crească și efectul pe care l-am obținut în acest moment să-l pierdem”, a punctat șeful DSU. „Mesajul nu trebuie interpretat greșit, că am scăpat, totul e bine. Acum vedem că toată lumea sună: dar relaxați asta, relaxați asta, gata, ne întoarcem la normalitate. Riscul major este ca unii să interpreteze că am scăpat, de ce să ne mai vaccinăm, înseamnă că nu mai trebuie să ne vaccinăm. Și aici va fi greșeala”, avertizează Raed Arafat.

Te-ar mai interesa: „Nu văd”. Judi Dench se luptă cu o boa...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private