Sari la conținut

Raed Arafat dezvăluie ce s-a întâmplat, de fapt, la Crevedia: „La un moment am prins unul care mergea acolo și cu țigara în gură…”

Seful DSU
Sursă foto: captură video
Raed Arafat

Șeful DSU, Raed Arafat, a dezvăluit că în timpul intervenției de la exploziile care au avut loc în Crevedia a fost extrem de dificil să țină civilii departe de casele lor, iar oamenii se tot adunau în zonă.

Bilanţul tragediei din localitatea situată în apropiere de Capitală este de doi morţi şi 56 de răniţi. Printre victimele rănite se numără și 39 de pompieri, dintre care 10 sunt în stare gravă. Mai multe case din împrejurimi au fost distruse, iar 3.000 de locuitori au fost evacuați de pe o rază de 800 de metri.

 

 

Arafat a explicat că la a doua explozie jandarmii și pompierii reușiseră să scoată oamenii de acolo, iar ”mingea de foc” a fost una extrem de puternică și, chiar dacă era la mare distanță, a simțit-o ca și cum cineva i-ar fi pus un fier de călcat pe spate.

 

„Pompierii ăștia puteau să fie retrași şi au fost retrași”

„Două aspecte aici. Eu când am ajuns acolo am insistat rapid pe ele pentru că intervenția deja era în curs, erau pompierii, erau ofițeri, pompieri care au stabilit modul lor de lucru. Primul lucru care l-am observat, chiar dacă era stabilit un perimetru, foarte mulți civili încălcau regula și treceau pe lângă jandarmi și intrau acolo să meargă în casele lor.

Prima chestie a fost că am început să insist și am vorbit cu jandarmii să îi scoată pe toți de acolo. Am zis să nu intre nimeni, nici măcar polițiștii neechipați, să nu mai intre în zonă. Deci asta a fost exact indicația care am dat-o.

Cu toate asta, jandarmul se certa, inclusiv cu jurnaliștii care nu înțelegeau de ce îi ținem la distanță. Deci noi avem Mihăilești în istorie unde, din păcate, am pierdut oameni, printre care și jurnaliști. Deci trebuiau duși mai departe oamenii, civili.

La un moment am prins unul care mergea acolo și cu țigara în gură în toată zona asta. Am spus asta este limita, oamenii trebuie să o respecte.

Este povestea cu marea și cu steagul roșu, e steagul roșu, dar noi intrăm și ne certăm cu salvamarul, e un incendiu și pericol de explozie, dar noi trecem pe acolo.

Faptul că la a doua explozie n-am avut civili răniți, am avut civil numai la prima parte. La a doua parte nu știu să fi fost un civil cu probleme grave sau ars sau decedat, asta este pentru că totuși s-a reușit să se păstreze o distanță și au fost împinși în spate. Altfel, puteam să avem și civili și alți proprietari de case care tot mergeau către casele lor și jurnaliști puteam să avem.

Deci acolo, din păcate, au fost numai pompieri și din păcate că n-ar fi trebuit să avem. A doua chestiune pe care am insistat pe ea să fie grăbită. Am văzut pompieri care erau culcați conform proceduri lor și răceau una din cisterne și într-adevăr coborând roboții și trimițându-i acolo și punându-i în acțiune, pompierii ăștia puteau să fie retrași şi au fost retrași”, a spus Raed Arafat, la Antena 3 CNN.

„Parcă cineva a venit cu un fier de călcat și mi l-a pus pe spate”

Şeful DSU a dezvăluit ce a simţit în timpul celei mai puternice explozii de la staţia GPL care funcţiona ilegal în Crevedia: ”Acum în interiorul perimetrului, nu neapărat lângă cisterna sau aproape, au fost pompieri care primesc comanda, care schimbă alți colegi, care lucrează. Şi în plus mai era zonă în spate care eu n-am văzut-o care era accesibilă din partea cealaltă, deci aceste zone au avut pompieri în perimetru.

Mingea asta de foc care a fost foarte mare, ea a atins un perimetru destul de mare și a atins oameni care erau și la distanță, nu erau neapărat foarte aproape. Am văzut ce a însemnat mingea asta, eu eram la o distanță mai mare și am simțit-o. Am simțit căldură pe spatele meu, parcă cineva a venit cu un fier de călcat și mi l-a pus pe spate”, a mai explicat Arafat.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: