Sari la conținut

Raed Arafat: Planul României dacă Putin aruncă nucleara în Marea Neagră. Ne anunță RO-ALERT

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Raed Arafat, şeful DSU

Raed Arafat a explicat Care este planul României dacă Vladimir Putin aruncă nucleara în Marea Neagră. Iată tot ce trebuie să știm despre un eventual atac:

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a vorbit la Antena 3, despre planul pe care îl are România, în cazul unui atac nuclear. „În caz de nor radioactiv veţi primi RO-ALERT. Nu plecaţi cu maşina”, a transmis şeful DSU.

Raed Arafat a intervenit în direct prin telefon în cadrul emisiunii „Decisiv”, unde a vorbit despre ce trebuie să ştie toţi românii în cazul în care se va produce un atac nuclear.

Arafat: România este pregătită

Raed Arafat: „România este pregătită şi are un plan care să acţioneze dacă este un impact radiologic”

„Normal, avem plan de alertare, de avertizare, dar şi de adăpostire. Toate indicaţiile pot fi date inclusiv până la aspectul  în care se recomandă aceste tablete de iod, să fie luate de către populaţie.

Deci important este ca armele tactice au un impact pe zone limitate. Asta trebuie să se înţeleagă.

La acest moment, tot ce s-a discutat despre centrala nucleară Zaporojie şi ideea de a folosi aceste arme, toate analizele arată că este în afara teritoriului României, impactul este limitat.

Totuşi, dacă este vreun impact care se sesizează de către autorităţile competente care măsoară radiaţiile care au crescut sau că sunt probleme, vine un nor de exemplu, da, există proceduri, există plan de lucru la nivelul Situaţiilor de Urgenţă.

Nu se pune problema să nu informăm rapid populaţia. Nu se pune problema să nu dăm recomandări imediat.

În astfel de sitaţii, vor încerca muţi să indică panică. chiar dacă nu este un impact, să spună că este un impact, să înceapă să apară pe diferite site-uri aspecte care să inducă în panică populaţiile din zonă. Mare atenţie la acest lucru. (…)

Dacă informaţia este că urmează să fie un nor peste 12 ore asupra României, un anumit impact, atunci nu se mai foloseşte RO-ALERT în această situaţie.

Aici se folosesc informări obişnuite, pregătire obişnuită, cu recomandările care se dau. Poate când ajunge norul să se dea un mesaj pentru avertizare, dar nu dă imediat dacă nu este impactul imediat asupra României.

Nu se dau mesaje de urgenţă maximă dacă nu este impactul imediat’, a declarat Raed Arafat.

Ce să NU facem  în caz de atac nuclear

Potrivit șefului DSU, trebuie să respectăm anumite reguli, ca de exemplu să stăm în case, așa cum am făcut în starea de urgență cauzată de pandemia de covid.

Așadar, populația trebuie să știe că nu trebuie: „Să nu părăsească locuinţa. Dacă ştim că este un nor care este cu substanţe radioactive, care poate să aibă impact asupra lor.

Să nu iasă să plece cu maşina şi să se autoevacueze dacă nu este recomandare de evacurare, pentru că  recomandările de evacuare şi organizarea unor evacuări, deşi este puţin probabil să ajungem la ele, se fac împreună cu protecţia civilă şi cu structurie Ministerului de Interne, care sprijină astfel de acţiuni.

Atenție la tentativele de panică!

Nu se fac haotic, se fac în mod organizat şi se fac pe zonele care necesită neapărat să fie evacuate. Asa se face pe baza indicaţiilor noastre, nu pe baza unor informaţii obţinute de pe Facebook sau WhatsApp, sau nu ştiu de unde.

Trebuie să fim foarte atenţi, pentru că vor fi tentative de a induce panică în rândul populaţiei şi populaţia trebuie să fie pregătită să filtreze informaţiile şi să verifice de unde vin”, a adăugat şeful DSU.

Avem adăposturi de protecţie civilă?

„Pe anumite zone, dacă va fi nevoie să fie folosite adăposturile, oamenii vor fi înştiinţaţi. Toate asociaţiile de proprietari trebuie să ştie că adăposturile trebuie să ştie că ele trebuie să fie afară semnalate pe bloc, adică trebuie să ai un semn la intrarea în bloc care arată semnul protecţiei civile, că acolo ar fi un adăpost.

Oamenii care stau în localităţi unde există adăposturi în blocurile lor trebuie să ştie cum este, că este pregătit, că pot să coboare acolo la nevoie.

În blocul unde stau există adăpost, este gol, nu este nimic în el şi este pregătit, deci se poate intra în el. Important este: nu intri în panică, nu ieşi din casă.

În casă eşti mai sigur şi aştepţi informaţiile din partea autoriăţilor care vor veni foarte repede”, a anunţat Raed Arafat, la Antena 3.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: