Sari la conținut

Rafila anunță investiții de 40 de milioane de lei în spitalele județene. Vrea să introducă sisteme de telemedicină la Urgențe

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexandru Rafila

Telemedicină pentru secțiile de Urgențe. Cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale, Ministerul Sănătății demarează un proiect amplu ce vizează echiparea a 131 de Unități de Primire Urgențe/Compartimente Primire Urgențe din spitalele județene, municipale și orășenești, cu tehnologie de telemedicină de ultimă generație.

Imaginează-ți o lume în care accesul la îngrijire medicală de urgență nu mai este un obstacol, indiferent de distanțe sau geografie! În esență, telemedicina în contextul situațiilor critice vine să deschidă uși către consultații rapide și îndrumare medicală instantanee.

Acest tip de telemedicină poate salva timp prețios

Prin intermediul acestei tehnologii avansate, medicii pot evalua simptomele pacienților, oferind îndrumare și sfaturi vitale pentru acordarea primului ajutor chiar și înainte de a ajunge la spital.

”Telemedicina în sistemul de urgență va contribui la accesul mai ușor la îngijirea medicală, reducerea barierelor geografice și la oferirea consultațiilor rapide în situații de urgență. Prin intermediul tehnologiei, medicii pot evalua simptomele pacienților, pot oferi sfaturi și instrucțiuni pentru primul ajutor și pot decide imediat conduita medicală pentru pacienți, până la sosirea acestora la spital. Acest tip de telemedicină poate salva timp prețios în situații critice și poate fi deosebit de util în zone geografice în care accesul la asistență medicală este limitat”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Proiectul, evaluat la aproximativ 40 de milioane de lei, nu presupune doar achiziționarea echipamentelor de telemedicină, ci și instruirea specialiștilor din domeniul medical pentru a utiliza eficient această tehnologie de vârf.

De asemenea, în această săptămână se lansează un apel de proiecte pentru implementarea unui sistem de telemedicină prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu o alocare financiară semnificativă de 100 de milioane de euro.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel