Sari la conținut

Rafila: Avem 1,5 milioane de pacienţi cu diabet. Prevenţia trebuie să înceapă din copilărie

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi, la conferinţa dedicată Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat – „Maraton în Diabet”, că 11,6 % dintre români au diabet şi că 2,5 miliarde de lei au fost alocate pentru tratamentul şi monitorizarea acestei boli în România, pentru cei aproape 1,5 milioane de pacienţi.

Ministrul a afirmat că este o problemă care trebuie să facă obiectul politicilor de sănătate şi că prevenţia trebuie să înceapă din copilărie, iar acest lucru se poate face prin educaţie pentru sănătate în şcoala românească, începând din ciclul primar, continuând cu gimnaziul şi liceul.

 

Ministrul a afirmat că una dintre cele trei patologii majore din domeniul bolilor netransmisibile care afectează sănătatea oamenilor este diabetul, alături de bolile oncologice şi cele cardio-vasculare şi reprezintă majoritatea cazurilor de boală cronică şi majoritatea cazurilor de deces înregistrate la nivel global şi nici ţara noastră nu face excepţie.

„11,6% dintre concetăţenii noştri au această afecţiune”

„Astăzi este o zi care marchează preocuparea publică legată de una dintre cele trei patologii majore din domeniul bolilor netransmisibile care afectează sănătatea oamenilor. Diabetul, alături de bolile oncologice şi de bolile cardio şi cerebrovasculare, reprezintă majoritatea cazurilor de boală cronică şi majoritatea cazurilor de deces înregistrate la nivel global şi, bineînţeles, că nici ţara noastră nu face excepţie.

Cifrele pe care le vedem şi care sunt sigur preocupante: 11,6% dintre concetăţenii noştri au această afecţiune. Este o cifră importantă, resursele alocate sunt şi ele importante – 2,5 miliarde de lei alocate pentru tratamentul şi monitorizarea acestei boli în România, aproape 1,5 milioane de pacienţi, şi este clar că discutăm despre o problemă care trebuie să facă obiectul politicilor de sănătate”, a spus Rafila, la evenimentul de informare şi conştientizare intitulat „MARATON în DIABET”.

Potrivit Agerpres, ministrul Sănătăţii consideră că prin politici publice de informare şi prevenţie poate fi oprită creşterea numărului pacienţilor cu diabet din România.

„Facem estimări legate de creşterea numărului de cazuri, facem estimări legate de necesitatea creşterii resurselor alocate persoanelor care au diabet, deviza acestei zile este „Controlează-ţi diabetul” şi nimeni nu spune nimic despre cum să facem astfel încât să oprim această creştere. Eu cred că ea poate fi oprită printr-o politică publică adecvată. Trebuie să ne concentrăm asupra politicilor care să ducă la reducerea cazurilor de diabet.

medic endocrinolog, despre diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Până la urmă ce este diabetul? Este o boală care, cu excepţia diabetului zaharat de tip I, este consecinţa unui stil de viaţă nesănătos. Acest stil de viaţă nesănătos este generat de tradiţii, de obiceiuri sau de publicitate de foarte multe ori.

Consumăm foarte mulţi carbohidraţi şi grăsimi saturate, lucrul ăsta în mod evident duce la tulburări metabolice şi până la urmă diabetul reprezintă o tulburare metabolică profundă, care, netratată, duce la complicaţii şi la deces”, a explicat ministrul.

„Prevenţia trebuie să înceapă din copilărie”

Alexandru Rafila susţine că prevenţia şi informarea publicului ar trebui să înceapă încă din copilărie, prin cursuri în şcoli despre alimentaţie, începând cu ciclul primar. „Cred că politicile publice, fie că se referă la domeniul sănătăţii sau se referă la domeniul alimentaţiei, trebuie să ducă la acest răspuns: informarea.

Eu sunt convins că lipseşte informarea publicului. Nu ştiu câte studii şi câte statistici s-au făcut legat de informarea publicului, legat de modul de alimentaţie, de activitatea fizică. Să vedem cât de informată este populaţia României în ceea ce priveşte modul de prevenire a diabetului şi a complicaţiilor sale. Evident că răspunsul trebuie să vină încă din copilărie.

Este clar că prevenţia trebuie să înceapă din copilărie, iar acest lucru se poate face într-un singur fel – prin educaţie pentru sănătate în şcoala românească, începând din ciclul primar, continuând cu gimnaziul şi mai târziu la liceu, dar cu noţiuni adaptate fiecărei categorii de vârstă. Deprinderile sănătoase se dobândesc în copilărie. Este clar că ne dorim generaţii care să fie cât mai sănătoase, care să aibă nevoie de cât mai puţine servicii medicale, nu de cât mai multe servicii medicale”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel