Sari la conținut

Rafila, despre cadrele medicale care au bruscat un bătrân: Oamenii aceia n-au ce căuta în sistemul de sănătate

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și-a exprimat opinia cu privire la incidentul revoltător petrecut la Spitalul Municipal din Bârlad. În acest incident, doi angajați ai spitalului, un asistent medical și o brancardieră, au fost surprinși într-un videoclip șocant în timp ce tratau cu dispreț și brutalitate un bărbat în vârstă, venit să ceară asistență medicală.

Ministrul a calificat comportamentul celor doi angajați drept „reprobabil”, evidențiind aspectul educațional al problemei. A subliniat că niciun individ, fie el personal medical sau nu, nu ar trebui să trateze într-un astfel de mod o persoană aflată în dificultate, în special atunci când aceasta suferă de o boală și nu poate să se deplaseze.

Rafila a adăugat că conducerea spitalului a demarat o anchetă administrativă pentru a investiga incidentul și că măsuri vor fi luate în consecință. De asemenea, el a subliniat necesitatea respectării procedurilor în cadrul fiecărui spital, mai ales în ceea ce privește comportamentul și transportul pacienților aflați în dificultate.

În legătură cu alocarea fondurilor pentru spitale, ministrul a evidențiat că aceasta ține cont de nivelul serviciilor medicale oferite în urma acreditării fiecărui spital. Acest aspect a fost adus în discuție pentru a sublinia importanța respectării standardelor și procedurilor în activitatea spitalicească.

Rafila: Oamenii aceia n-au ce căuta în sistemul de sănătate

Ministrul Sănătății și-a exprimat opinia că astfel de comportamente nu au nicio legătură cu sistemul de sănătate, iar cei care manifestă astfel de atitudini nu ar trebui să facă parte din sistemul sanitar. A evidențiat că empatia, grijă față de pacienți și educația sunt aspecte fundamentale în această industrie și că măsurile punitive, precum reducerea veniturilor sau sancțiunile, trebuie aplicate în astfel de cazuri.

„Deci, e clar că aceste comportamente n-au legătură, în primul rând, cu sistemul de sănătate. Opinia mea – nu mă ante-pronunț în vreun fel sau altul – este că oamenii (care l-au târât pe bătrân, n.r.) n-au ce căuta în sistemul sanitar, pentru că aici e o chestiune de empatie, de grijă față de pacient și de educație.

Aici sigur că managementul fiecare unități sanitare poate să ia măsuri. Există Comisie de disciplină care poate aplica sancțiuni, inclusiv reducerea veniturilor unor persoane care se comportă în felul acesta,” a declarat Rafila pentru antena3. 

În final, ministrul Rafila a subliniat că astfel de comportamente negative ar putea afecta întreaga comunitate medicală și că organismele profesionale sau sindicale ar trebui, de asemenea, să ia atitudine pentru a menține integritatea sistemului de sănătate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel