Sari la conținut

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexandru Rafila

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria Capitalei, după ce a fost acuzat că îşi chema pacienţii la clinica privată a soţiei sale, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat.

Ministrul a punctat însă faptul că acest lucru se face în anumite condiţii, şi anume trebuie ca programul să fie respectat în integralitate la spitalul public. Rafila a precizat că sunt multe situaţii în care nu se întâmplă lucrul ăsta şi că managerii de spitale au responsabilitatea respectării programului de lucru.

Dr. Cîrstoiu
Sursă Foto: Digi 24

„Dacă există o incompatibilitate, ea trebuie stabilită de către instituţiile responsabile”

Ministrul Sănătăţii a declarat la Digi24 despre scandalul legat de managerul Spitalului Universitar, Cătălin Cîrstoiu, că ”discuţiile au fost în jurul calităţii lui de manager al spitalului”. ”Dacă există o incompatibilitate, ea trebuie stabilită de către instituţiile responsabile”, a precizat el.

”Eu sunt adeptul flexibilităţii într-o măsură în care bunul simţ şi etica sunt respectate. Adică, un pacient poate să opteze între un spital public şi unspital privat, este dreptul lui. Diferenţa este că la un spital public nu plăteşte nimic, la un spital privat poate să plătească o sumă considerabilă, sigur, pe baza unui contract, în plus faţă de ce decontează CAS.

De asemenea, este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat dar trebuie respectate nişte condiţii. Dacă eu am cartea de muncă la spitalul public, eu trebuie să îmi desfăşor programul, activitatea, în integralitate la spitalul public. După ce îmi termin programul la spitalul public, mă pot duce la spitalul privat, să lucrez două ore, trei ore”, a spus ministrul.

Întrebat dacă se întâmplă acest lucru, Alexandru Rafila a răspuns: ”Cred că sunt multe situaţii în care nu se întâmplă lucrul ăsta. Managerii de spitale au responsabilitatea respectării programului de lucru”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel