duminică, august 14, 2022

Rafila VS Arafat: „Nu este un demers politicianist, este o încercare să găsim o rezolvare” VS „O să iau manualul de medicină de dezastre cu mine”.

Miercuri, 7 octombrie, Alexandru Rafila a anunțat că PSD cere convocarea conducerii Parlamentului, la începutul săptămânii viitoare, pentru a găsi soluţii legislative în privinţa accesului limitat al pacienţilor cu boli cronice la tratament în spital.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre relația dintre Alain Delon și Ramo...

Rafila VS Arafat: „Nu este un demers politicianist, este o încercare să găsim o rezolvare”

Rafila a amintit că ordinul DSU emis în urmă cu câteva zile şi avizat de Ministerul Sănătăţii referitor la tratarea în sistemul spitalicesc doar a urgenţelor medico-chirurgicale a fost criticat de mai multe organizaţii ale pacienţilor.

„Nu este un demers politicianist, este o încercare să găsim o rezolvare, dacă va fi nevoie, de natură legislativă în Parlamentul României, împreună cu cei care sunt mandataţi din punct de vedere legal să gestioneze această problemă, respectiv ministrul Sănătăţii şi şeful DSU, încât pacienţii care au boli cronice să nu se mai simtă discriminaţi, să nu mai fie discriminaţi şi ceea ce s-a întâmplat la sfârşitul anului trecut, respectiv această mortalitate în exces care a afectat zeci de mii de persoane, să nu se mai producă şi în acest an.

Te-ar mai interesa: Florin Salam, reacție acidă în miez de noapte: Lăs...

(…) Există multe categorii de pacienţi la care limitarea accesului la servicii medicale timp de 30 de zile poate duce la înrăutăţirea stării de sănătate, îi poate afecta foarte serios. Ce s-a întâmplat anul trecut când a fost emis un ordin similar ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi.

În lunile octombrie, noiembrie, decembrie ale anului trecut s-a înregistrat în România o super-mortalitate, excluzând din această socoteală pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, de circa 6.000 de persoane.

Te-ar mai interesa: Medic român: ”10 gânduri de om prost”...

Există şi acum acest pericol datorită limitării accesului la servicii de sănătate pentru foarte mulţi pacienţi, încât ei să fie în situaţia să li se înrăutăţească starea de sănătate şi să sufere sechele, fie, Doamne fereşte, pentru unii să se ajungă la deces. Noi trebuie să găsim împreună o soluţie la această situaţie”, a explicat Rafila, într-o conferinţă de presă.

Te-ar mai interesa: Momente dificile pentru Gabriela și Dani Oțil: „Gă...

Arafat VS Rafila: „O să iau manualul de medicină de dezastre cu mine”

În replică, leful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat că va merge în Parlament, dacă va fi invitat de către deputatul PSD Alexandru Rafila pentru a da explicaţii pe tema ordinului ce suspendă internările. Dar că este pregătit să ia cu sine și „manualul de dezastre”.

„Când sunt invitat (…) mă duc şi sigur o să iau manualul de medicină de dezastre cu mine. La acest moment, retragerea ordinului şi revenirea la situaţia în care spitalul este plin de cazuri ce pot fi amânate. Știe foarte bine lumea medicală ce vorbesc.

Te-ar mai interesa: 4 motive care te împing la DIVORȚ: Nivelul scăzut ...

Și în acelaşi timp avem presiune pe spital cu cazuri ce nu pot aştepta, măsura pe care am luat-o o ia orice manager care se ocupă de o situaţie de dezastru, de catastrofă medicală. Ea există. Manualele descriu acest lucru”, a declarat Arafat.

Şeful DSU a precizat că doar medicul este cel care decide care sunt urgenţele, precizând că salvarea de viaţă are prioritate.

„Ordinul de limitare a activitati medicale în spitale nu închide spitale, nu închide serviciile ambulatorii. E un ordin despre care ni s-a spus că nu trebuie publicat în Monitorul Oficial. Îmi pare rău că ordinul din medicina de dezastre nu e în concordanță cu Constituția României.

E dreptul oricăruia să se îndrepte în justiție, vom explica acolo ce am făcut. Ordinul pune o prioritizare între cazurile care pot fi amânate şi situaţia in care ne aflam. Avem cazuri care au nevoie de resursa umana suficienta dedicata lor.

Medicul decide care sunt urgenţele. Manualele descriu acest lucru, prioritizare exista. Un pacient care are o problema care necesita investigatii poate fi facuta ambulatoriu. Salvarea de viata are prioritate. Nu suntem nici prima nici ultima tara care ia aceasta masura. Masura e temporara si este o masura ca reactie la situaţia pe care o avem”, a mai spus declarat şeful DSU la finalul şedinţei de guvern de miercuri seară.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private