miercuri, decembrie 7, 2022

Vechii greci și romani știau despre boala de mișcare. Chiar și NASA a luat act de asta. Deci, dacă aveți această afecțiune obișnuită, faceți parte dintr-o lungă tradiție.

Există modalități de a preveni sau trata această afecțiune, pentru a vă menține călătoriile sau călătoria în parcul de distracții una plăcută.

Ce cauzează răul de mișcare?

Aveți rău de mișcare atunci când există conflicte între simțuri. Spuneți că sunteți într-o plimbare la târg și că totul se învârte în jurul vostru. Ochii tăi văd un lucru, mușchii tăi simt altul, iar urechile interioare simt altceva.

Te-ar mai interesa: Monica Pop a răbufnit după ce s-a comentat despre ...

Creierul tău nu poate accepta toate acele semnale mixte. De aceea ajungeți să vă simțiți amețit și rău.

Rolul urechilor

Urechile interioare, în special, vă ajută să vă controlați simțul echilibrului. Acestea fac parte dintr-o rețea numită sistem vestibular.

Acest sistem include trei perechi de canale semicirculare și două sacuri, numite saccul și utricul. Ele trimit informații despre ceea ce se întâmplă în jurul tău la creier.

Canalele semicirculare rețin un fluid care se mișcă odată cu rotirile capului. Sacculul și utriculul sunt sensibile la gravitație. Îi spun creierului dacă stai în picioare sau culcat.

Te-ar mai interesa: Cipuri implantate în creier. Elon Musk începe test...

Rolul creierului

Creierul dvs. preia toate aceste date și, de obicei, se reunesc și  totul capătă un sens. Dar uneori creierul tău primește semnale confuze.

Într-un avion aflat în zbor, de exemplu, simți că te miști, dar ochii îi spun creierului că nu pare să mergi nicăieri. Opusul este adevărat, de asemenea. După o lungă călătorie pe mare, puteți rămâne nemișcat pe uscat, dar totuși simțiți că vă deplasați.

Te-ar mai interesa: Vești bune! Se dau bani de la stat de Sărbători. C...

Rezultatul este același: rău de mișcare.

Cine se confruntă cu răul de mișcare?

Oricine poate suferi de rău de mișcare, dar este cel mai frecvent întâlnită la copii și femei însărcinate. Spre deosebire de răceală, nu o puteți răspândi la alte persoane. Nu este contagios.

Simptome

Boala de mișcare poate să lovească rapid și să te facă să izbucnești într-o transpirație rece și să simți că îți vine să vomiți.Alte simptome frecvente includ:

Te-ar mai interesa: Șeful Pfizer a refuzat, din nou, audierea privind ...

  • Ameţeală
  • Creșterea producției de salivă
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Piele palida
  • În plus, unii oameni suferă de dureri de cap, se simt foarte obosiți sau au respirație superficială.

Sfaturi pentru a ușura senzația de rău de mișcare

Pentru majoritatea oamenilor, simptomele nu durează prea mult. Ele dispar adesea odată ce te obișnuiești cu situația, fie că este vorba de legănarea unei bărci sau de mișcarea unui tren.

Dar există câteva lucruri simple pe care le puteți face dacă boala de mișcare nu dispare de la sine:

  • Relaxați-vă. Găsiți ceva pe care să vă concentrați, fie că respirați adânc, fie că numărați înapoi de la 100. Închiderea ochilor vă poate ajuta, de asemenea.
  • Uită-te la un obiect stabil. Dacă sunteți pe o barcă, uitați-vă la orizont. Dacă sunteți într-o mașină, uitați-vă prin parbriz.
  • Evitați alcoolul. Mănâncă ușor înainte de călătorie, dar nu repede.
  • Respirați aer proaspăt – și nu fumați.
  • Evitați să citiți.

Dacă puteți, obțineți un loc peste aripă dacă zburați, o cabină pe puntea superioară dacă navigați sau un loc pentru scaunul din față dacă sunteți într-o mașină.

Te-ar mai interesa: Câți bani a primit despăgubiri o femeie din Iași c...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private