Sari la conținut

Reabilitarea spitalelor este posibilă și în clădirile vechi! Alexandru Rafila: Bacteriile NU intră în pereți

Susa foto: arhiva Doctorul zilei

Reabilitarea spitalelor este posibilă și în clădirile vechi! Alexandru Rafila: Bacteriile NU intră în pereți.

Infecţiile nosocomiale într-un spital vechi de 50 de ani pot fi reduse printr-o reabilitare corectă. Alexandru Rafila a declarat că vorbește în cunoștință de cauză, „fiind microbiolog”.

Acesta a spus că „bacteriile nu intră în pereți”. Iar cauzele infecțiilor nosocomiale sunt de fapt două: instalațiile sanitare vechi și lipsa saloanelor cu un singur pat.

Alexandru Rafila: Bacteriile NU intră în pereți

„Eu sunt microbiolog, (…) chiar vorbesc în cunoştinţă de cauză. Am auzit tot felul de chestiuni că bacteriile intră până la cinci centimetri adâncime în perete, că altele intră până la zece centimetri adâncime, tot felul de chestiuni de genul ăsta care nu au legătură cu realitatea. Bacteriile nu intră în pereţi.

Dacă faci o reabilitare corectă, inclusiv cu înlăturarea, să spunem, unui strat de zidărie sau de tencuială şi se pun materiale care sunt continue şi care de cele mai multe ori au soluţii (…) bactericide, e perfect. Nu contează că e clădire veche”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Digi24.

„Ceea ce ne provoacă nouă însă probleme nu este legat numai de vechimea clădirii. Problema pericolului este în zona instalaţiilor sanitare, care au două carenţe.

Sunt foarte vechi şi instalaţiile sanitare sunt locul în care se găzduiesc şi se distrug foarte greu bacteriile pentru că sunt foarte greu de abordat din punct de vedere al unei substanţe dezinfectante, de exemplu. Şi acolo chiar trebuie schimbate instalaţiile sanitare, trebuie schimbate în totalitate. Asta este o problemă.

Cea de-a doua problemă este faptul că noi nu avem saloane cu un pat. Una dintre statisticile pe care le publică Centrul European de Control al Bolilor se referă la saloanele cu un pat sau saloane cu un pat în secţiile de terapie intensivă. Aceste saloane, care permit îngrijirea individuală, scad foarte mult riscul de infecţii”, a subliniat ministrul.

IMportanța igienei atât în cazul pacienților, cât și a medicilor

Infecţiile în spitale nu vor dispărea, dar nu neapărat procentul e important, a atras atenția ministrul

„Sunt două lucruri importante, unde este localizată infecţia şi cine produce infecţia. Una e să ai, să spunem, o infecţie de plagă după operaţie, care se vindecă în câteva zile, şi altceva e să ai o infecţie invazivă – o septicemie sau o pneumonie asociată asistenţei ventilatorii care omoară pacientul pentru că e produsă de bacterii faţă de care nu avem arsenal terapeutic”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Rafila a subliniat importanța igienei, inclusiv în cazul medicilor, precizând că vehiculul principal al germenilor într-o unitate medicală este mâna.

„Aici sunt două probleme. E o problemă de educaţie şi e o problemă de educaţie profesională. Dacă avem obişnuinţa să ne spălăm întotdeauna pe mâini în viaţa cotidiană înainte de a face o activitate (…), atunci îl vom face şi în viaţa profesională”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă un pacient aflat pe patul de spital ar trebui să atragă atenţia unui medic sau unei asistente care poartă bijuterii la mână, ministrul Sănătăţii a arătat că un astfel de gest ar fi corect.

„Eu cred că poţi să-i atragi atenţia şi e corect să-i atragi atenţia pentru că un astfel de accesoriu (…) poate să fie un loc unde nu reuşeşti să înlături germenii”, a afirmat ministrul Sănătății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel