marți, ianuarie 19, 2021
Irina Lungu

Pe 7 noiembrie, Ludovic Orban, noul premier desemnat a făcut o declarație care a zguduit liniștea românilor.

Ludovic Orban: ”Nu vă putem spune o cifră, cert este că nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul, nici pe programe de sănătate, nici în ceea ce priveşte bugetul Casei, /…/ nu sunt bani de salarii.”

Care e fost reacția actualului Preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, despre banii din sănătate.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, susţine că în buget există bani suficienţi atât pentru salariile angajaţilor din sănătate, cât şi pentru continuarea programelor aflate în derulare. El a explicat că, în domeniul sănătăţii, bugetul se ajustează la rectificări, întrucât nu toate cheltuielile din sistem pot fi estimate de la început.
Iată ce a declarat Vasile Ciurchea: Există şi rectificare, există bugetul viitor, vor şi bani pentru salarii, pentru că în lege spune că trebuie să asiguri salariile, utilităţile şi dările către stat. Întotdeauna serviciile medicale se plătesc postfactum, după ce se fac, nu se plătesc înainte. Ăsta este şi motivul pentru care întotdeauna a existat o rectificare sau două, în aşa fel încât anul să-l încheiem cu ceea ce trebuie să asigurăm pacientului.
Vasile Ciurchea, președintele CNAS, l-a contrazis, astfel, pe premierul Ludovic Orban, care trăgea un semnal de alarmă legat de plata salariilor şi a programelor naţionale care nu ajung până la sfârşitul anului.

De asemenea, tot premierul le-a pus în vedere conducerilor CNAS și a Spitalului Fundeni că vor urma schimbări cât de curând, noul prim ministru dorind alte persoane în funcții de conducere pentru aceste posturi.