sâmbătă, iunie 25, 2022

Deși paracetamolul este considerat a fi sigur atunci când este luat în doza corectă, acesta vine și cu o posibilă listă de reacții adverse, ca orice medicament. Totuși, dacă iei mai mult decât este necesar, consecințele ar putea fi „fatale”, potrivit unui organism sanitar.

„Supradoza de paracetamol poate provoca reacții adverse grave”, afirmă NHS. „Nu fi tentat să crești doza sau să iei o doză dublă dacă durerea ta este foarte puternică.” Acest avertisment se bazează pe capacitatea popularului analgezic de a declanșa leziuni hepatice sau renale.

Te-ar mai interesa: Boala lui Traian Băsescu. Profesorul Ciurea: E o d...

Indiferent dacă luați paracetamol pentru a calma o durere de cap sau pentru a vă face să scadă temperatura, analgezicul comun trebuie luat în cantitatea corectă.

Doza uzuală recomandată pentru adulți este de una sau două comprimate de 500 mg de până la patru ori pe zi.

În caz contrar, ați putea risca afectarea ficatului sau a rinichilor, avertizează NHS.

Mai rău, serviciul de sănătate explică că aceste efecte secundare ar putea fi „fatale” în unele cazuri.

Acest avertisment NHS este susținut și de studii, deoarece cercetătorii au descoperit acest efect dăunător al paracetamolului.

Te-ar mai interesa: Usturoi: cum să-l folosești pentru curățarea arter...

Dr Leonard Nelson, de la Universitatea Edinburgh, a spus: „Paracetamolul este remediul preferat pentru durere din întreaga lume. Este ieftin și considerat sigur și eficient la doza terapeutică.

Cu toate acestea, leziunile hepatice induse de medicamente rămân o problemă clinică importantă și o provocare pentru dezvoltarea unor medicamente mai sigure.

Descoperirile noastre întăresc nevoia de vigilență în utilizarea paracetamolului și ar putea ajuta la descoperirea modului în care ar putea fi prevenit răul cauzat de utilizarea adversă.”

Te-ar mai interesa: Leacul care vindecă boli grave. Lidia Fecioru: ...

Cercetarea, publicată în Scientific Reports, a analizat impactul paracetamolului asupra celulelor hepatice din țesutul uman și pe șoarece.

Descoperirile au sugerat că ameliorarea durerii poate deteriora ficatul prin afectarea conexiunilor structurale vitale dintre celulele adiacente din organ în unele cazuri.

Când aceste conexiuni ale peretelui celular sunt întrerupte, structura țesutului hepatic este deteriorată.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, după ce a fost operată de cancer pentr...

Acest lucru lasă celulele tale incapabile să funcționeze corect și pot muri, explică British Liver Trust.

Acest tip de afectare celulară este similară cu cea din afecțiuni severe precum hepatita, ciroza și cancerul.

Oamenii de știință caută acum să determine modul în care dozele și intervalele de timp variate afectează această toxicitate.

Coautorul dr. Pierre Bagnaninchi a spus: „Deși leziunile hepatice cauzate de toxicitatea paracetamolului au făcut obiectul unui studiu intens timp de 40 de ani, evoluțiile recente în tehnologia biosenzorilor permit o imagine mai completă a mecanismelor biologice implicate”.

Te-ar mai interesa: Cum arată viitoarea soție a lui George Simion. Ili...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private