Sari la conținut

Reacții adverse post vaccinare. Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră

Rafila, despre procesul intentat de Pfizer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit miercuri, în cadrul unei conferințe, despre efectele adverse post vaccinare.

Declarațiile principale:

– „Reacțiile adverse sunt normale în cazul tuturor vaccinurilor. Contează ca proporția să fie una cât mai mică”;

– „Importantă este rata acestor reacții adverse la 1000 de doze. Cele mai multe au fost la Astra Zeneca, peste 7 reacții adverse la 1000 de doze. Contează ce fel de reacție. Durerea la locul vaccinului nu cred că este o problemă. Unii au raportat-o și pe aceasta”;

– „Și eu am avut o mică durere când am făcut doza trei. N-am raportat această reacție pentru că mi s-a părut ceva absolut obișnuit”;

– „Nu am avut înregistrate decese, ăsta este cel mai important lucru”;

– „Dacă cumulăm toate reacțiile adverse, ajungem la doar 3 reacții adverse la 1 milion de vaccinuri”.

Scandal după publicarea raportului COVID

Fostul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, respectiv consilier guvernamental, Bogdan Oprea, a criticat dur abordarea de comunicare a executivului, transmite România TV.

„Este înfiorător ce conține, ar fi de râs, dacă nu ar fi extrem, dar extrem de tragic…Câteva remarci personale la o simplă răsfoire a unor pagini din acest document-etalon pentru nivelul dezastruos în care s-a organizat campania de vaccinare anti-COVID-19 și comunicarea instituțiilor Statului Român în această criză pandemică.

(1) Ca ridicolul să fie clar din capul locului raportul de activitate poartă titlul „ROVACCINARE MISIUNE ÎNDEPLINITĂ” (sic!, lipsa unui semn de punctuație, virgulă, două puncte, liniuță după primul cuvânt aparține originalului) și începe cu un cuvânt înainte al președintelui Klaus Iohannis (cum altfel?, cu „stimați membri ai…”), un alt cuvânt înainte al prim-ministrului Nicolae Ciucă (tot cu același „stimați membri ai…”) și un altul al col. dr Valeriu Gheorghiță.

Ce consideră Statul Român drept o „MISIUNE ÎNDEPLINITĂ”, cu majuscule și de pus în titlu?Aflăm fix la coada raportului, într-un jos de pagină, înainte de capitolele de anexe, o activitate care a implicat mii de angajați ai statului, de la cel mai înalt nivel central, desfășurată pe durata a mai bine de un an, care a dus la vaccinarea a… 41,85% din populație (pag. 88), mult sub jumătatea populației. Misiune îndeplinită, spun ei, și-o pun, cu fală, în titlu…”, a explicat Bogdan Oprea.

Acesta este de părere că autoritățile au încercat să mușamalizeze raportările privind reacțiile adverse.

„(2) Absolut îngrijorător, raportul publicat pe ascuns ne arată, în premieră, partea pe care autoritățile s-au chinuit atât de mult s-o ascundă și s-o mușamalizeze: raportările de efecte adverse (credeți-mă, știu ce vorbesc când fac referire la mușamalizare, și din perioada scurtului meu mandat de purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, ianuarie – martie 2021, și din ulterioare experiențe medicale personale legate de vaccinare).

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel