Sari la conținut

România: Peste 40.000 de români au suferit reacții adverse în urma vaccinării anti-covid. Date oficiale INSP

România: Peste 40.000 de români au suferit reacții adverse în urma vaccinării anti-covid. Date oficiale INSP

Institutului Național de Sănătate Publică a publicat la început de 2023 bilanțul efectelor adverse provocate de serurile COVID-19.

Reiese că peste 40.000 de români s-au trezit cu diverse probleme de sănătate. Printre reacțiile grave ale vaccinului anti-covid s-au numărat probleme neurologice ireversibile, probleme circulatorii, boli de inimă.

De la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 și până la sfârșitul anului 2021, au fost clasificate 19.716 cazuri ca reacții adverse post vaccinare (RAPI) dintre care 17.567 (89.1%) au avut manifestări generale.

România: Peste 40.000 de români au suferit reacții adverse în urma vaccinării anti-covid. Date oficiale INSP

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, din aceste cazuri: 16.621

(84.3%) au fost raportate în sistemul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) și 3.093 (15.7%) au fost raportate către Institutul Național de Sănătate Publică.

Din rândul cazurilor RAPI cu manifestări generale în baza documentelor medicale și a investigațiilor efectuate, cele mai importate cazuri au fost diagnosticate cu raport:

 • manifestări aparat cardio-vascular: 10 cazuri cu miocardită, 4 cazuri cu pericardită și un caz cu mio-peridardită;
 • tulburări hematologice: 16 cazuri cu manifestări trombotice, 1 caz citoliză hepatică, 1 caz purpură trombocitopenică;
 • sistem nervos: 16 cazuri paralizie facială, 2 cazuri neuropatie senzitivă, 1 caz paraplegie flască si 1 caz sindrom Guillain Barre;
 • sistem imunologic: 424 cazuri cu reacții alergice și 12 cazuri cu șoc anafilactic.

Cazuri RAPI – Manifestări Aparat Cardio-Vascular

În perioada 27.12.2020 – 31.12.2021, au fost confirmate 10 cazuri de miocardită, 4 cazuri de pericardită și un caz de mio-pericardită, clasificate ca RAPI, asociate cu componentele vaccinului.

Potrivit Antena3 CNN, cazurile de miocardită au fost înregistrate la 7 persoane de gen masculin cu vârste cuprinse între 17-53 ani și 3 persoane de gen feminin cu vârste cuprinse între 24-47 de ani. Pentru cele 10 cazuri de miocardită, distribuția pe grupe de vârstă este următoarea:

 • 4 cazuri la grupa de vârstă 15-19 ani
 • 2 cazuri la grupa de vârstă 20-24 ani
 • câte un caz la grupele de vârstă 30-34 ani, 35-39 ani, 40-49 ani, respectiv 50-54 ani.

În rândul acestor cazuri: 9 persoane au fost vaccinate cu Comirnaty și o persoană a fost vaccinată cu Johnson&Johnson.

Manifestările au apărut după administrarea:

 • primei doze de vaccin Comirnaty pentru 5 persoane;
 • celei de-a doua doze de vaccin Comirnaty pentru 3 persoane;
 • celei de-a treia doze de vaccin Comirnaty pentru o persoană;
 • primei doze de vaccin Johnson&Johnson pentru o persoană.

Lista cu reacțiile adverse la vaccinul anti-covid

Simptomatologia (dificultăți de respirație, senzație de gheară în piept, palpitații, dispnee, sincopă, HTA, febră, cefalee ) a aparut, în medie, la aproximativ 3 zile după vaccinare (minima 1 zi, maxima 13 zile). Dintre aceste cazuri, 6 au necesitat spitalizare, iar la externarea persoanelor starea lor era ameliorată, iar în 4 cazuri, acestea au fost diagnosticate în urma unui consult cardiologic efectuat în ambulator, având o evoluție favorabilă.

Cazurile de pericardită au fost înregistrate la 4 persoane de gen feminin cu vârste cuprinse între 16-53 ani. Manifestarile au aparut dupa administrarea:

 • primei doze de vaccin Comirnaty pentru o persoană;
 • celei de-a doua doze de vaccin Comirnaty pentru 2 persoane;
 • celei de-a treia doze de vaccin Comirnaty pentru o persoană.

Simptomatologia (palpitații, sincopă, hipotensiune, vertij ) a aparut, în medie, la aproximativ 7 zile după vaccinare (minima 1 zi, maxima 16 zile). Dintre aceste cazuri, unul a necesitat spitalizare (la externare starea persoanei era ameliorată), iar 3 cazuri au fost diagnosticate în urma unui consult cardiologic în ambulator, având o evoluție favorabilă.

O persoană de gen masculin în vârstă de 44 ani, vaccinată cu două doze de vaccin Comirnaty, a fost diagnosticată cu mio-pericardită în urma unui consult cardiologic în ambulator, la 26 de zile după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

În această perioadă au fost date spre investigare 26 de decese suspecte RAPI, dintre care 25 au fost infirmate, iar pentru un deces investigația încă este în curs de finalizare.

Până la data de 31.12.2021, erau 227 de reacții adverse în curs de investigare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel