Sari la conținut

Reacții neobișnuite la vaccinurile Covid, observate la multe femei. Ce se întâmplă cu menstruația

Reacții la vaccinul Covid neobișnuite. Doi cercetători a început un studiu pentru a determina dacă există vreo legătură între tulburările de menstruație și vaccinurile COVID-19.

Dr. Kathryn Clancy, profesor asociat la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign, și dr. Katherine Lee, doctor în divizia de sănătate publică de la Școala de Medicină a Universității Washington din St Louis, s-au vaccinat la începutul acestui an.

Ambele femei au observat că, în afară de efectele secundare obișnuite – cum ar fi durerea la locul injectării – au avut și modificări temporare ale ciclurilor menstruale. Menstruația a venit mai devreme decât de obicei, mai abundentă sau a fost dereglată.

Schimbările menstruale, printre reacțiile după vaccinul Covid

Clancy și Lee colectează acum date despre schimbările menstruale post-vaccinare pentru a vedea dacă există vreo asociere între cele două.

Clancy a menționat pentru prima dată tulburările de menstruație la sfârșitul lunii februarie, după ce a primit vaccinul Moderna. „Sunt curioasă dacă și alte femei au observat schimbări?Am o săptămână și jumătate de la prima de doza de Moderna, mi-a venit menstruația mai devreme și e atât de abundentă de parcă aș avea din nou 20 de ani. Sunt în ziua a 3-a a menstruației și schimb, în continuare, mai multe absorbante mari peste noapte și de câteva ori pe zi. În mod normal, aveam nevoie de unul sau două absorbante obișnuite,” a menționat cercetătoarea, într-o postare pe Tweeter.

Postarea a primit peste 1.200 de aprecieri dar și a sute de răspunsuri de la alte femei, despre schimbările observate.

Răspunsurile le-au inspirat pe Clancy și Lee să efectueze un studiu formal. Pe 7 aprilie, Clancy a trimis un tweet despre studiu și a atașat un link către un sondaj în care femeile își puteau documenta experiențele menstruale după ce au primit vaccinul.

Lee a declarat pentru Chicago Tribune că deja peste 25.000 de persoane au participat la sondaj. „Sondajul nostru nu ne poate spune nimic despre prevalență sau despre numărul de persoane afectate. Ce putem face este să căutăm asociații și tendințe care să ne ajute să ne orientăm pentru următorul studiu.”

În prezent există puține sau nicio cercetare despre modul în care vaccinurile ar putea afecta menstruația, deși unii cercetători sugerează că, din cauza vaccinării și a stresului produs asupra sistemului imunitar, menstruația ar putea avea de suferit.

Experții spun că niciunul dintre vaccinurile aprobate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente – Pfizer-BioNTech, Moderna și Johnson & Johnson nu au raportat modificări ale ciclurilor menstruale în timpul studiilor clinice.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel