duminică, decembrie 4, 2022

Conform secialiștilor, prima doză de vaccin anti-Covid „pregătește” organismul să reacționeze la o posibilă infecție cu noul coronavirus. Totuși, anticorpii produși în urma administrării unei singure doze nu sunt suficienți pentru a proteja în mod eficient organismul. De aceea, se administrează rapelul, care consolidează răspunsul sistemului imunitar. A doua doză de vaccin este, de fapt, responsabilă pentru protecția completă oferită de vaccin, producând nivelul optim de anticorpi care să protejeze organismul.

În consecință, datorită raspunsului mai puternic pe care îl are sistemul imunitar la a doua doză de vaccin administrată, reacțiile adverse pot fi mai des întâlnite. Cu toate că acestea nu sunt grave și nu persistă mai mult de 24 de ore, persoanele care nu au manifestat reacții adverse la administrarea primei doze vor avea o posibilitate mai mare de a le manifesta după administrarea rapelului.

Te-ar mai interesa: Ai hemoglobina mică? Uite ce afecțiuni ascunde...

„Nu s-a întâmplat numai la noi, dar au fost cazuri mai numeroase de reacții post-rapel decât reacțiile după prima doză de vaccinare. La noi, din 500 de persoane câte am vaccinat pe 27-28-29-30 decembrie, au fost trei persoane care au acuzat o ușoară durere la locul respectiv sau a doua zi, brațul dureros un pic în zona deltoidului.

Acum, din practic tot 500 de oameni vaccinați cu a doua doză, 14-15 oameni au avut manifestări mai serioase, depistabile și vizibile: febră, dureri musculare – dar dureri musculare, ca și cum ar zice omul „parcă eram bătut cu maiul”- , tuse, rinoree. Au fost o zi aceste manifestări, o zi a durat toată treaba asta, după care au dispărut aceste simptome. N-a fost nimic mai grav. Dar este de remarcat faptul, iar eu bănuiesc că este firesc, este reacția organismului, care de data asta reacționează, creând anticorpi”, afirmă Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș” din București, potrivit Digi24.

Te-ar mai interesa: Își pun propriile interese pe primul loc: Cele tre...

Cu toate acestea, deși reacțiile adverse pot fi mai frecvente după administrarea rapelului, aceste nu pun în pericol sănătatea. Cu atât mai mult, perioada în care acestea se manifestă sunt de scurtă durată, iar persoanele vaccinate cu a doua doză se refac complet în aproximativ o zi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private