Sari la conținut

Read Arafat: ce se va întâmpla cu procesul de achiziție a celor 1200 de ambulanțe

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a dat azi asigurări că va fi reluată procedura de achiziţionare a celor 1.200 de ambulanţe noi destinate serviciilor de specialitate din ţară, cu bani europeni. El a explicat că programul a fost amânat din cauza unor probleme legate de semnarea contractelor cu companiile furnizoare şi a atras atenţia că şi la reluarea licitaţiei ar putea apărea dificultăți.

„Am fost avertizați de toate firmele că timpii de livrare vor fi lungi și vor fi cu probleme. Anumite echipamente s-ar putea să dureze până pot să le livreze inclusiv  șasiurile.

Durează livrarea lor din anumite motive și știm acum că oricine vrea să comande o mașină personală așteaptă uneori chiar un an, depinde de firmă până primește mașina. Deci facem tot posibilul să aducem ambulanțe serviciilor de ambulanță și SMURD-ului și bineînțeles majoritatea merg către serviciile de ambulanță.

În același timp auzim că avem ambulanțe de un milion de kilometri, procentul este foarte mic la una din categorii este de 1%, la alta este de 4%. Dacă ai ieșit cu ea înseamnă că serviciul tehnic al serviciului de ambulanță o consideră aptă de circulație.

Raed Arafat a adăugat că în ultimii ani au mai fost aduse îmbunătăţiri la parcul auto al serviciilor de urgenţă, în privinţa vehiculelor noi, a transmis corespondenta RRA, Alina Bujancă.

Raed Arafat a fost azi la Timişoara, unde a fost inaugurată noua Unitate de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean, într-o clădire extinsă şi modernizată. El a afirmat că numărul persoanelor care ajung la unităţile de urgenţă este în creştere, iar aceste secţii trebuie să se adapteze permanent la nevoile pacienţilor.

Inaugurarea noii Unități de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

Joi, 19 ianuarie, a avut loc inaugurarea noii Unități de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean Timișoara. La eveniment participă și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Lucrurile au evoluat și noi trebuie să ne adaptăm numărului cazurilor și nevoilor moderne, fie că vorbim de dotări, de resursa umană, de spațiile de primire, de mașinile mobile sau elicoptere. Triajul din UPU este extrem de important. Elicopterele SMURD din Arad și Caransebeș sunt sub coordonarea UPU Timișoara. Asta înseamnă un sistem interconectat care deservește pacientul.

UPU este esențială în caz de accidente și dezastre. Situația este imprevizibilă. Nu știm niciodată câti pacienți vor veni. Într-o zi pot veni 50 de pacienți în urma unui accident. De aceea, avem nevoie de spații mari, flexibile și de personal”, a spus secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Noua clădire UPU reprezintă cea mai mare secție de urgență a județului Timiș, zona de primire a pacienților fiind dublată. Aceasta este structurată cu un subsol, parter și etaj. Mai are un spațiu de primire al ambulanțelor cu copertină, dar și culoare separate delimitate în funcție de gravitatea cazurilor. Noua UPU va avea și personal special: 30 de medici și 60 de asistenți medicali, pregătiți pentru a interveni în spital și pe teren, cu ambulanța sau cu elicopterul.

„Această investiție, asemenea altora pe care le-am făcut la Spitalul Județean, transformă unitatea într-un hub sanitar. Timișoara este printre orașele care nu are un spital regional, dar Spitalul Județean acționează asemenea unuia, pentru că aici vin pacienți din întreaga regiune pentru rezolvarea problemelor cronice și acute. Investiția în UPU este o investiție care crește șansele de supraviețuire ale pacienților. Pandemia ne-a arătat că un UPU eficient salvează vieți”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș (CJT), prezent la inaugurare.

Managerul Spitalului Județean Sorin Barac asigură oamenii că vor beneficia de cele mai bune condiții medicale, tehnice și arhitecturale.

„Consider că UPU reprezintă un organism viu în permanentă dinamică. Importanță extinderii acestui serviciu vital este de necontestat. Nu vreau să subliniez mai mult decât acest aspect. Vreau să transmit populației că a beneficiat și va beneficia de cele mai bune condiții tehnice, arhitecturale și medicale”, a declarat Sorin Barac, managerul Spitalului Județean.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel