Sari la conținut

Recalcularea pensiilor. Ce pensie vor primi românii care nu au muncit 15 ani?

pensie
Sursă foto: Getty Images
recalculare pensii

Procesul de recalculare a pensiilor ridică multe întrebări! În timp ce Ministerul Muncii dă asigurări că inegalitățile vor fi eliminate, iar persoanele care au desfășurat aceeași activitate, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, nu vor mai primi pensii diferențiate, mulți români au întrebări legate de alte scenarii.

Un caz special e al românilor care nu au muncit 15 ani.

Cum se vor pensiona aceștia și câți bani ar urma să primească? Situațiile prevăzute de lege au fost analizate de presă!

Ce pensie vor primi românii care nu au muncit 15 ani?

Trei situații pentru pensionarii cu vechime sub 15 ani, conform Newsweek.ro.

Lipsa dreptului la pensie minimă/socială: Pensionarii care nu au lucrat cel puțin 15 ani nu pot solicita pensia minimă/socială de 1.281 de lei.

pensie
Sursă foto: Getty Images

Pensia bazată pe contributivitate: Pensionarii care au atins vârsta de pensionare (63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați) și au lucrat mai puțin de 15 ani vor primi doar câteva sute de lei, în funcție de contributivitate. Statul nu completează pensia până la 1.281 de lei, așa cum o face în cazul celor care au lucrat cel puțin 15 ani. De exemplu, sursa citată a raportat că după 30 de ani de muncă în sistemul agricol (CAP), pensia lunară bazată pe contribuție este de 591 lei, iar statul adaugă diferența până la 800 lei.

Incapacitatea de muncă: Pensionarii care nu au lucrat 15 ani și nu au atins vârsta de pensionare, dar intră în incapacitate de muncă, nu primesc pensie pe bază de contributivitate. În acest caz, trebuie să depună un dosar pentru a primi pensie de handicap, care este de aproximativ 600 de lei pe lună pentru handicap grav. Conform Legii 448/2006, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități se majorează la 462 de lei pentru handicap grav și la 350 de lei pentru handicap accentuat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel