Sari la conținut

În ce condiții pensionarii pot cumpăra medicamente cu CARDUL de ALIMENTE?

Sursă foto: Playtech

În România, peste 2.700.000 milioane de persoane, cu precădere pensionari, primesc un ajutor din partea statului pe cardul de alimente. Cardul este alimentat o dată la două luni cu suma de 250 de lei.

În 2024, persoanele cu venituri mici vor primi o sumă totală de 1.500 de lei. Ultima tranșă de bani a fost încărcată pe card în luna aprilie, iar următoarea va fi acordată în luna iunie.

Aceste fonduri sunt destinate a fi folosite exclusiv pentru achiziționarea de bunuri de primă necesitate, mai exact alimente. În plus, ele pot fi folosite pentru a plăti mese calde. Există o inițiativă legislativă care vizează extinderea valabilității cardurilor de alimente, astfel încât persoanele cu venituri reduse să poată cumpăra și medicamente cu ajutorul acestor carduri.

Se are în vedere modificarea legii 63/2022, astfel: cu ajutorul cardurilor de alimente se pot achiziționa și medicamente, dar numai dacă a estea sunt prescrise de către un medic. Proiectul susține că pensionarii și persoanele defavorizate ar putea plăti de pe cardul de alimente diferența (coplata) pentru medicamentele compensate mai puțin de 100%.

Această propunere are șanse foarte mari să se aplice chiar din luna iunie când se încarcă, din nou, cardurile alimentare cu suma de 250 lei. Asta, pentru că inițiatorii susțin că măsura va aduce bunăstare pentru un grup foarte vulnerabil format din pensionari și persoane cu venituri mici.

Cine sunt beneficiarii acestor carduri și ce venituri trebuie să aibă?

card social
Sursa foto: arhiva Doctorul zilei

Pentru anul 2024, beneficiarii de tichete sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde vor fi:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;

d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

e) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;

f) persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel