Sari la conținut

Recipientele din plastic, dăunătoare sau nu pentru sănătate?

Anumite studii susțin că recipientele din plastic pot fi dăunătoare pentru sănătatea organismului nostru. Acestea pot fi periculoase în special pentru copiii mici, din cauza unei substanțe care crește riscul de a dezvolta obezitate.

Cutiile de conserve și recipientele pentru băuturi prezintă o substanță numită bisfenol A. Aceasta, se pare, crește riscul de a dezvolta obezitate infantilă, fiind un pericol pentru copiii mici.

Studiul, efectuat în Statele Unite, este primul care dezvăluie o astfel de legătură, scrie abcnews.go.com, citat de noi.md.

Recipientele din plastic, un pericol pentru sănătate?

Majoritatea populaţiei americane prezintă urme ale acestei substanţe chimice în urină. Cu atât mai mult, studiul dezvăluie un alt efect negativ: copiii cu cele mai înalte niveluri de bisfenol A (BPA) riscă de două ori mai mult să ajungă obezi decît cei care au concentraţii mai scăzute.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 2.800 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani.

„Este prima dată că o substanţă chimică din mediul înconjurător este pusă în legătură cu obezitatea copiilor într-un eşantion naţional reprezentativ însemnat”, spune dr. Leonardo Trasande, profesor de pediatrie la Universitatea din New York, principalul autor al studiului.

În cadrul studiului realizat între 2003 şi 2008, s-au comparat nivelul de BPA din urină şi greutatea participanţilor la cercetare. Aproxomativ 22% din copiii cu cel mai ridicat nivel de BPA erau obezi, spre deosebire de numai 10% dintre cei la care nivelurile erau mai scăzute.

„Aceste rezultate arată o dată în plus necesitatea de a face demersuri mai accentuate pentru a lupta împotriva epidemiei de obezitate. Este evident că un regim alimentar nesănătos şi lipsa de mişcare contribuie la creşterea masei de grăsime din corp, dar aceasta nu este tot”, încheie profesorul.

Biberoanele din plastic, dăunătoare pentru bebeluși?

Un alt studiu relevă faptul că biberoanele din plastic ar putea, de asemenea, să aibă un efect negativ asupra sănătății bebelușilor.

În urma unui studiului efectuat în Irlanda, citat de Digi Life, s-a descoperit că biberoanele din plastic pot reprezenta un pericol pentru sănătatea fragedă a bebelușilor. Aceștia ar putea înghiți milioane de microparticule din acest material dăunător.

În urma studiilor anterioare, s-a descoperit că particulele din plastic pot avea un efect dăunător asupra sănătății tuturor oamenilor. Cu toate acestea, bebelușii sunt cu atât mai predispuși, mai ales în primele luni de viață. Aceștia sunt expuși pericolului zi de zi, întrucât pot înghiți milioane de particule dăunătoare din biberoanele de plastic.

Potrivit Medical Express, procesul de sterilizare degradează aceste recipiente alimentare. Igienizarea biberoanelor folosind apa fiartă facilitează eliberarea particulelor de plastic. Astfel, plasticul suferă alterări și se descompune îm milioane de particule ce ajung în conținutul biberonului.

Totuși, medicii nu vor să tragă un semn de alarmă încă, iar studiul este efectuat în scop informativ. Aceștia susțin că nu știu deocamdată ce efecte negative pot avea particulele de plastic ingerate, însă încearcă să aprofundeze acest studiu.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel