Sari la conținut

Recomandări din partea medicilor pentru perioada gerului: Risc de infarct

hta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Hipertensiunea arteriala

Recomandari pentru perioada geroasa. Având în vedere temperaturile foarte scăzute, medicii fac câteva recomandări celor care ies în frig. Medicii spun că temperaturile extrem de scăzute pot crește riscul de infarct miocardic cu 2%.

După un început de an cu vreme de primăvară și recorduri termice pozitive, iarna își face simțită prezența în țară. În unele zone s-au înregistrat temperaturi de minus 17 – minus 19 grade.

Recomandări de la medici pentru perioada geroasă

Deoarece temperaturile resimțite de corpul nostru sunt și mai scăzute decât cele anunțate de meteorologi, mai ales când bate vântul sau când e umiditate crescută, este bine să alegem haine groase, rezistente la mezeală, care să ne asigure protecția capului, feței și a mâinilor, pentru a evita pierderile de căldură, și încălțăminte lejeră, care să nu împiedice circulația la nivelul picioarelor.

De asemenea, deplasările matinale sau nocturne trebuie evitate, deoarece temperaturile extrem de scăzute pot crește riscul de infarct miocardic cu 2%. Este bine să fim atenți și la ce alimente consumăm.

Medicii recomandă evitarea consumului de alcool

recomandări privind temperaturile scazute
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Medicii recomandă să evităm consumul de alcool și să ne ajutăm corpul cu mâncăruri bogate în proteine și grăsimi nesaturate, fructe, legume și să bem ceaiuri calde.

Şi în casă este recomandat să nu facem foarte cald, acolo unde sistemul de termoficare o permite, pentru ca șocul termic să nu fie mai mare atunci când ieșim afară. De asemenea, o atenție specială trebuie acordată copiilor și persoanelor în vârstă, care trebuie protejate în această zile de ger, potrivit RRA.

Așadar, iată câteva recomandări pentru perioada geroasă:

  • Îmbrăcați-vă adecvat: Purtați straturi multiple de haine pentru a vă proteja împotriva temperaturilor scăzute. Asigurați-vă că aveți un palton, fular, mănuși și căciulă.
  • Stai în interior: Evitați expunerea prelungită la frig, mai ales dacă temperaturile sunt extrem de scăzute. Dacă este posibil, petreceți mai mult timp în interior și evitați deplasările inutile.
  • Mențineți-vă casa caldă: Asigurați-vă că sistemul de încălzire al casei este în stare de funcționare și că aveți suficient combustibil pentru a vă menține căldură în interior. Verificați izolația ferestrelor și ușilor și adăugați materiale de etanșare, dacă este necesar.
  • Protejați-vă pielea: Utilizați o cremă hidratantă pentru a menține pielea hidratată, deoarece frigul poate usca și înroși pielea. Folosiți un balsam de buze pentru a preveni crăparea și uscarea buzelor.
  • Mâncați alimente sănătoase: Încercați să consumați alimente bogate în nutrienți și vitamine pentru a vă întări sistemul imunitar și a vă menține sănătatea în general. Includeți fructe și legume proaspete în dieta dumneavoastră, precum și alimente bogate în proteine și grăsimi sănătoase.
  • Evitați activitățile în aer liber la orele de vârf ale frigului: Dacă trebuie să ieșiți afară, încercați să faceți acest lucru pe timpul zilei, când temperatura este puțin mai ridicată. Evitați activitățile fizice intense la temperaturi extrem de scăzute.
  • Fiți atenți la semnele de îngheț și degerături: Dacă sunteți expus la frig pentru o perioadă îndelungată, fiți atenți la senzații de furnicături, amorțeală sau durere în degetele de la mâini și picioare. Acestea pot fi semne de îngheț sau degerături, iar în acest caz, trebuie să luați măsuri imediate pentru a vă încălzi și a preveni agravarea situației.
  • Consumați lichide: Este important să vă hidratați în perioada geroasă, deși s-ar putea să nu aveți aceeași senzație de sete ca în timpul verii. Consumați apă, ceai cald sau sucuri naturale pentru a vă menține hidratați.
  • Fiți atenți la izbucniri de conducte: În timpul perioadelor geroase, există riscul izbucnirii conductelor de apă. Asigurați-vă că ați izolat conductele expuse la frig și că le mențineți într-o stare termică suficientă.
  • Verificați în mod regulat conditiile meteo: Stați la curent cu prognoza meteo și adaptați-vă planurile în funcție de temperaturile scăzute. Luați în considerare anularea sau amânarea călătoriilor sau activităților în aer liber dacă condițiile devin periculoase.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel