duminică, iunie 13, 2021

Ce vrea medicul tău de familie să știi despre COVID. Care sunt pașii recomandați dacă bănuiești că ai fost infectat și ce să faci dacă ai fost confirmat pozitiv.

În plină pandemie simți că nu mai știi

ce ai de făcut? Tocmai de aceea, primești aceste sfaturi de la medicul de familie. Ai aici tot ce trebuie să știi despre protocolul COVID în România.

Date și recomandări pentru pacienții bolnavi/contacți COVID 19

Documentul aduce clarificări utile populației despre atitudini și comportamente în situația epidemică.

Considerăm util ca fiecare pacient testat PCR să intre în posesia acestui material informativ pentru eliminarea oricăror confuzii după primirea rezultatelor.

SCRISOARE DESCHISĂ DE LA MEDICUL DE FAMILIE CĂTRE PACIENTUL SĂU

Dragă pacient, în aceste momente dificile,

în vârtejul pandemiei COVID-19, este în interesul nostru, al tău și al meu, să facem ce este mai sigur, mai bine pentru toți. Voi răspunde în cele ce urmează la câteva întrebări importante pentru tine:

Ce trebuie să fac dacă am semnele unei boli respiratorii sau alte semne despre care am auzit că pot fi caracteristice pentru COVID-19?

  • Să ramâi acasă și să contactezi MF sau 112. Cu medicul de familie vei discuta despre ce te supără și împreună veți decide dacă vă veți întâIni, dacă vei rămâne acasă pentru tratament sau dacă este nevoie de testare pentru COVID-19.
  • Vei fi testat dacă este

    necesar de o echipă specializată, care se va deplasa la domiciliul tău (decizia aparține Direcției de Sănătate Publică și serviciului medical de Urgențe 112).

Pe cine trebuie să anunț dacă sunt depistat pozitiv?

Rezultatul pozitiv este transmis imediat de către laborator către Direcția de Sănătate Publică (DSP) teritorială și astfel ești luat în evidența DSP.

Vei fi contactat de DSP pentru a fi transportat Ia o unitate abilitată pentru evaluarea obligatorie și pentru efectuarea anchetei epidemiologice.

DSP va elibera în termen de maxim 30 de zile de la ultima zi a perioadei de izolare

„Decizia de izoIare în baza căreia vei putea solicita concediu medical.

Ce trebuie să fac dacă am fost confirmat pozitiv și am ales să rămân la domiciliu?

Inițial, este necesară o evaluare într-o unitate medicală abilitată (evaluare obligatorie prin lege).

Te vei deplasa cu ambulanța către unitatea medicală abilitată. NU folosi în acest scop mijIoace de transport proprii sau în comun!

Te izolezi de restul familiei, reduci cât mai mult interacțiunea cu persoanele din jurul tău, porți masca atunci când ieși din zona de izolare.

Dacă este posibil, vei folosi singur o cameră și

o baie.

Atunci când condițiile nu îți permit, încearcă măcar să dormi separat, să utilizezi continuu masca și să dezinfectezi toate obiectele de folosință comună după ce Ie atingi.

Vei anunța medicul de familie pentru a fi luat în evidență. Vei discuta zilnic despre starea ta de sănătate cu medicul tău de familie prin consultații la distanță (telefon, internet).

Ce fac dacă pe parcursul izolării starea mea de sănătate se agravează brusc?

  • Vei apela urgent serviciul 112.

Ce trebuie să știe persoanele sănătoase, familia, carantinate în aceeași locuință sau cei declarați contacți direcți?

Cei care aleg să rămână împreună cu tine vor primi o decizie de carantinare pentru întreaga perioodă cât tu ești persoana izolată pentru COVID-19, dacă ai declarat în ancheta epidemiologică făcută de DSP aceste persoane.

Vor respecta strict distanțarea față de tine pentru a reduce riscul de îmboInăvire deoarece, mai ales în primele zile de boală, ești mai contagios.

Îți vor urmări atent starea de sănătate pentru a depista repede eventualele semne de boală.

Vor contacta serviciul 112 sau medicul de familie dacă apar semnele unei boli respiratorii sau alte semne care pot fi caracteristice pentru COVID-19.

Contactul direct este persoana apropiată de bolnavul COVID 19 (ați locuit împreună sau ați muncit împreună. Cei care, la rândul lor au venit în contact doar cu o persoană declarată ca fiind „contact direct”, nu cu un bolnav, nu vor fi carantinați, chiar dacă locuiesc la aceeași adresă sau sunt colegi de muncă sau școală cu aceştia.

Când trebuie să mă retestez după ce am fost diagnosticat?

Conform regIementăriIor în vigoare, NU este necesară retestarea.

Indiferent de rezultatele unui alt test, persoana bolnavă nu mai este considerată contagioasă la încheierea celor 14 zile de izolare, dacă nu prezintă simptome.

Când și cum mă pot reîntoarce la muncă/școală?

Te poți reîntoarce la activitatea anterioară după 14 zile, dacă nu mai prezinți simptome, fără a fi necesar un test pentru aceasta.

Vei respecta în continuare toate regulile de protecție (obligatoriu cu mască în primele zece zile).

Cum obțin documentele necesare pentru perioada de carantină sau izolare?

Este esențială decizia de izolare/carantinare (după caz) emisă de DSP.

Dacă ai ieșit din perioada de izolare de 14 zile (ai fost bolnav COVID-19), vei transmite medicului tău de familie decizia de izolare emisă de DSP și vei primi certificatul de concediu medical.

Dacă ești elev sau student, vei primi un document util pentru motivarea absențelor și un aviz epidemiologic pentru reintrare în colectivitate.

Dacă ai stat în carantină, fiind contact apropiat cu o persoană bolnavă COVID-19, vei prezenta medicului de familie decizia de carantiare emisă de DSP în bazo căreia îți va fi eliberat concediul medical pentru perioada consemnată în decizie.

IMPORTANT! Concediile medicale se eliberează retroactiv, în termen de 30 de zile de la ieşirea din izolare sau carantină.

Ultimele stiri

Parteneri