Sari la conținut

Recomandările nutriționistei Mihaela Bilic pentru o masă reușită de Paște: „Pe burta plină nu ai cum să apreciezi mâncarea!”

masa de Paște
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Preparate culinare

Nutriționista Mihaela Bilic este recunoscută pentru sfaturile practice în ceea ce privește alimentația. Acestea sunt cu atât mai bine venite, cu cât după o zi de post negru – așa cum se ține astăzi în Vinerea Mare, majoritatea românilor sunt tentați să servească din toate bunătățile de pe masa de Paște.

Mihaela Bilic a oferit într-un interviu pentru Digi24 sfaturi și explicații despre bucatele care stau în mod obișnuit pe masa românilor în aceste zile – ouă, friptură, stufat, verdețuri, salate, cozonac, pască, dar și mici, bere și vin. Cum le preparăm, cum le mâncăm, cum le combinăm și cum le dozăm astfel încât să evităm episoade neplăcute de indigestie sau nedoritele kilograme în plus?

Ouăle vopsite. Câte ouă pot să mănânc?

Mihaela Bilic: „Contrar unei păreri populare, ouăle nu fac rău ficatului, ci dimpotrivă, ficatul „se bucură”, pentru că oul este un aliment foarte valoros pentru refacerea ficatului.

Important este însă să nu avem o vezică biliară leneșă, mai ales dacă oul este fiert tare. Cel mai greu de digerat este gălbenușul tare. Ideal ar fi ca oul fiert să fie cleios, dar el ar trebui să fie mâncat cel târziu a doua zi de la preparare. Cum ouăle de Paște sunt păstrate mai mult timp, n-ar fi indicată o asemenea consistență a gălbenușului. Ouăle fierte tari pot fi consumate chiar și o săptămână, dacă sunt păstrate în frigider.”

Trei salate foarte păcătoase: de boeuf, de icre și de vinete

„Noi consumăm foarte mult ulei de floarea-soarelui. Avem această percepție, că tot ce e vegetal e sănătos, dar uleiul de floarea-soarelui înseamnă omega 6, care este proinflamator. Și dacă mâncăm somon la fiecare masă, nu vom putea contracara efectele proinflamatorii pe care le aduce un consum atât de mare de ulei de floarea-soarelui. De multe ori, ne uităm cu speranță către uleiul de măsline, care are omega 9, dar atenție, și el aduce kilograme în plus și obezitate, pentru că tot 100 de calorii are” – atrage atenția Mihaela Bilic.

Drobul poate să fie un aperitiv perfect pentru masa de Paști

„Drobul are toate acele organe fierte înainte și apoi băgate la cuptor, este un preparat dietetic. Și noi, oamenii, și animelele avem depozitele de fier în ficat, splină, iar tradiția, iată, ne spune: avem nevoie de acest aliment anti-anemic, avem nevoie de vitamina A și D în mod natural, așa cum se găsesc în organele acestea. Și atunci, nu mai trebuie adăugat nimic, decât verdeață multă, băgat la cuptor și mănâncat cu felia.

Drobul poate să fie un aperitiv perfect pentru masa de Paști.

Apoi avem borșul, care „umple burta în mod spectaculos doar cu apă”. Dacă este acrit cu borș din tărâțe, avem și avantajul unui probiotic, pentru că este plin de bacterii bune. Este felul de mâncare care ne ajută să fim mai ponderați la următoarele feluri. Acest obicei al românului de a începe masa cu o ciorbă ar trebui să se întoarcă, tocmai pentru că este un fel de tampon împotriva impulsivității și lăcomei noastre”, spune Mihaela Bilic.

Secretul pentru o friptură perfectă: carnea trebuie să stea la macerat

„Un sfat – fiind vorba de carne de animal tânăr, este bine să stea la marinat. Orice mediu acid, orice condiment, orele acelea de stat la macerat ajută să fie ușor de digerat. În mușchi – și noi oamenii, și animalele – avem glicogen. Este o formă de glucoză care stă în mușchi, adică aproape de locul unde se consumă energie. Când se sacrifică animalul, glucoza aceea are un pH alcalin și trebuie să se transforme în acid lactic, în pH acid. Toată această transformare presupune maturarea cărnii și din cauza aceasta carnea nu trebuie mâncată „caldă”, adică imediat ce animalul a fost sacrificat, pentru că e greu de digerat. În momentul în care se produce acest viraj de pH și devine mediu acid, proteinele respective încep deja să se digere.

Deci, orice carne care a stat la marinat și care a fost lăsată un pic la „odihnă” va fi mai ușor de digerat și mai repede de gătit”, a adăugat Mihaela Bilic

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel