Sari la conținut

Rectificarea pensiilor speciale. Analistul Adrian Câciu. „Curtea Constituțională a României a dat o decizie regretabilă”

Rectificarea pensiilor speciale. Analistul Adrian Câciu. „Curtea Constituțională a României a dat o decizie regretabilă”.

Ieri, Curtea Constituțională a decis cu unanimitate de voturi că proiectul de lege care prevedea impozitarea cu 85% a pensiilor speciale peste 7.000 de lei și cu 10% a celor între 2000 și 7000 de lei este neconstituțională.

Analistul economic Adrian Câciu consideră că această decizie este o mare eroare și că magistrații nu cunosc noțiuni de fiscalitate. Într-o postare pe contul său de Facebook, Câciu demonstrează în ce constă această greșeală, „din perspectiva filozofiei fiscale interpretată de această dată formal juridic”.

„Din punctul meu de vedere, posibila invocare a art. 56 alin 2 din Constituția României în motivarea privind declararea ca neconstituțională a legii care prevedea impozitarea pensiilor speciale este o greșeală de înțelegere a principiilor fiscalității, dincolo de semantică ci din perspectiva filozofiei fiscale interpretată de această dată formal juridic.
Cu alte cuvinte intelegem că punctul forte pe care s-a bazat Curtea Constituțională când a dat astăzi decizie de neconstituționalitate s-a bazat pe următorul text:
„Art. 56 alin. (2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale.” Constituția României.
Plecând de la semantica cuvintelor și cu siguranță fără a cunoaște așezarea sistemului fiscal din România sau a filozofiei fiscale care stă la baza Codului Fiscal și a politicii fiscal bugetare a țării, judecătorii CCR au interpretat probabil că dacă impozitezi doar o categorie de venituri este descriminatoriu si ori impozitezi toate categoriile de venituri ori totul devine neconstituțional din perspectiva semantică și prost inteleasa a sintagmei „așezare justă”.

Mulți nepricepuți fac această confuzie printre ei numărându-se și cei din trio-ul economic al PNL respectiv Păun-Cîțu-Glăvan.

Fiscalitatea nu este pentru oricine, e adevărat.
Total greșit.
Just nu inseamnă egal ci corect raportat la obiectivele fiscale.
În raport de impozitarea veniturilor, avem diverse forme de impozitare în România pe categorii profesionale sau pe categorii de contribuabili iar acestea sunt construite pe diverse niveluri de impozitare sau plafoane de impozitare funcție de obiectivele politicii fiscale nationale.
Toate aceste diferente de abordare sunt constituționale pentru că așezarea fiscală este justă privind intreaga categorie specifică de contribuabil și mai ales echitabilă având raport în proporționalitatea sa cu nivelul venitului și cu obiectivul fiscal urmărit.
Pe intelesul tuturor și fără a dori să antagonizez, avem impozitarea zero în IT sau la persoanele cu handicap, la persoanele care încasează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cercetare-inovare, pensii până în 2000 de lei, construcții, munci sezoniere etc. din motive fundamentate și raportate atât la obiective fiscale cât și la obiective economice sectoriale.

Celelalte categorii de persoane sunt impozitate cu 10%.

Avem TVA diferit functie de tipul de activități desfășurate cu trei niveluri de impozitare 19%, 9% și 5% desi toate activitatile sunt economice, însă așezarea este justă pentru ca este corectă si aplicată la intreg sectorul la care se referă.
Avem accize diferite funcție de tipul de produs și de anumite concentrații ale acestuia.
Și aș putea continua.
Regimul de stabilire a nivelului impozitării este un atribut al politicii fiscale a statului.
El trebuie așezat echitabil și just in raport de categoria de contribuabil sau activitate la care se referă și de obiectivele fiscale urmărite.

Ca să fie neconstituțional trebuie demonstrat caracterul discriminatoriu în interiorul aceleiasi categorii de contribuabili și/sau activitati.

Azi Curtea Constituțională a României a dat o decizie regretabilă. Iar celor care fac din asta un joc politic le dau documentul să vadă că nu PNL a propus această lege ci PSD iar amendamentul cu impozitarea pensiilor care depășesc 7.000 de lei cu 85% a fost depus de toate cele trei partide importante PSD, PNL și USR.
Așa că mai potoliți-vă cu demagogia și populismul.
Nu uitați ca viitorul vostru premier s-a pronunțat impotriva impozitării acestor pensii.
Așadar, nu mai fiți trompete.
Ramâneți cu trompetismul iar românii cu cheltuiala”, a scris Adrian Câciu.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.