Sari la conținut

Recuperarea post-COVID: unii pacienți dezvoltă afecțiuni neurologice

afecțiuni neurologice

De la începutul pandemiei, cercetătorii au descoperit tot mai multe informații depsre virusul SARS-CoV-2 și modul în care acesta afectează organismul. Recent, s-a constatat că acesta poate afecta grav creierul și predispune unele persoane la dezvoltarea unor afecțiuni neurologice.

Se cunoaște faptul că noul coronavirus afectează îm mare parte plămânii, iar cele mai multe persoane recuperate rămân cu sechele după infectare. De aceea, medicii recomandă persoanelor care au avut Covid-19 să facă un control amănunțit care să urmărească posibilele efecte negative provocate de coronavirus. Cu atât mai mult, specialiștii au descoperit că virusul este asociat cu dezvoltarea unor afecțiuni neurologice.

„Exact cum spune în limba română – „apa trece, pietrele rămân”. Acest virus s-a încantonat foarte bine și stă liniștit, hai să zicem latent și în anumite momente, mai ales la persoanele cu risc, cu alte afecțiuni, acest virus își face activitatea”, explică medicul neurochirurg Vlad Ciurea, potrivit Digi24.

Unele persoane de peste 65 de ani au suferit un accidente vasculare, deși nu erau predispuse.

„S-a constatat că persoanele care trec prin Covid, peste 65 de ani după aceea au dezvoltat accidente vasculare, după Covid. Nu erau predispuse. Alții au evoluat spre sindroame neurologice de diferite forme, degradare. Se așteaptă ca unele cazuri, ce spun datele din literatură și din nefericire am văzut și eu vor merge către acea boală cu neamțul căreia nu vreau să-i spun numele (n. red. – Boala Alzheimer). Te cutremuri când auzi că acest virus parcă a împins sistemul nervos spre o degradare, spre boala uitării”, adaugă medicul.

Pentru persoanele predispuse la dezvoltarea afecțiunilor neurologice virusul poate fi extrem de periculos.

De aceea, specilaliștii se concentrează foarte mult pe măsurile de prevenire. Prevenirea bolii este o alternativă mult mai sigură, întrucât tratamentul poate fi dificil și nu garantează o recuperare completă. Astfel, specialiștii le recomandă oamenilor să respecte măsurile de siguranță și prevenire. Este adevărat faptul că persoanele care suferă astfel de sechele post-COVID sunt cele care au manifestat forme medii și grave de Covid-19. Totuși, nimic nu pate determina dacă vei dezvolta o formă gravă sau ușoară de boală. Pentru a evita orice risc, asigură-te că te protejezi de o posibilă infectare.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel