Sari la conținut

Reformă istorică! În Franța, concediul paternal devine obligatoriu

Reformă istorică! În Franța, concediul paternal devine obligatoriu.

Începând cu 1 iulie, 2021, tăticii vor fi obligați să-și ia 7 zile de concediu paternal dintr-un total de 28 de zile. Noul proiect de lege este o promisiune a președintelui Macron. Conform acestui nou proiect, concediul de paternitate este mărit de la 14 la 28 de zile, iar primele șapte zile sunt obligatorii.

Până acum, bărbații aveau dreptul la doar 14 zile de concediu în momentul în care deveneau părinți. Însă nicio zi nu era obligatorie. Cei care au „luptat” pentru mărirea numărului de zile de concediu de paternitate au fost militantele feministe, sindicatele, dar și tații francezi.

Se poate spune chiar că este vorba de un nou mod de poziționare a familiei în socialul francez. Reforma este calificată drept „istorică” în anturajul preşedintelui Emmanuel Macron. Se dorește prin acest nou priect de lege o modificare a mentalităților.

Francezii consideră că e timpul să se renunțe la modelul patriarhal. Nu mai e conformă cu realitatea imaginea în care bărbatul munceşte ca să aducă bani în casă iar femeia este casnică şi se ocupă de copii şi de menaj. Noua filosofie a familiei în plan social este diferită. Naşterea unui copil este un moment special, unic, şi tatăl trebuie să fie şi el prezent alături de mamă.

Reformă istorică! Textul legii a trecut cu uşurinţă şi fără modificări prin Senat

Au fost voci care s-au întrebat dacă întreprinderile, mai ales cele mici și mijlocii, își pot permite plata celor șapte zile de concediu pentru tată. Răspunsul a fost că, în această lume a competiţiei acerbe, mulţi salariaţi bărbaţi nu îndrăznesc să ceară concediu atunci cînd li se naşte un copil. Ori, dacă statul decretează că acest concediu devine obligatoriu, patronii nu vor mai avea de ales. Mai mult de atât, salariaţii respectivi nu vor avea motive să se teamă de repercursiuni dacă îşi iau concediu, conform rfi.ro.

Textul legii a trecut cu uşurinţă şi fără modificări prin Senat. Primele trei zile de concediu de paternitate vor fi plătite de intreprindere. Restul va fi plătit de Stat, deci de Securitatea socială.

Concediul de paternitate a fost creat în Franţa în 2002, la iniţiativa executivului socialist condus de Lionel Jospin, cînd Ségolène Royal era ministru al familiei. La acea oră această prevedere era doar un drept fără caracter obligatoriu.

Se preconizează ca, până în vara anului 2022, acest tip de concediu, rezervat taţilor, să fie generalizat în Europa, în toate ţările membre ale Uniunii Europene. El există deja în unele ţări, dar altele nu-l recunosc. În Spania şi în Finlanda el are o durată mai lung de o lună. În Germania, Croaţia şi Slovacia, acest tip de concediu este inexistent.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel