vineri, septembrie 30, 2022

Șoapte, ore de incertitudine – apoi vești despre moartea Reginei. A venit avertismentul, urmat de declarația pe care toată lumea sperase să nu o audă: o domnie de 70 de ani s-a încheiat.Decesul provoacă o mulțime de controverse, pornind mai ales de la ora la care a fost anunțat. Palatul ar fi dat vestea mult mai târziu decât s-ar fi produs evenimentul.

A fost imediat evident că se întâmpla ceva grav. La scurt timp după prânz, Nadhim Zahawi, cancelarul ducatului de Lancaster, s-a îndreptat de urgență în Camera Comunelor pentru a-i transmite lui Liz Truss o notă. A zăbovit să țină un briefing în șoaptă cu noul prim-ministru, în timp ce Keir Starmer se adresă camerei, potrivit The Guardian.

Te-ar mai interesa: Moarte suspectă. Un medic cunoscut, din București,...

Câteva clipe mai târziu, Angelei Rayner, adjunctul liderului laburist, a primit și ea o foaie de hârtie. Îi digeră conținutul, înainte de a ridica privirea într-un moment de îndoială și îngrijorare. Dezbaterea asupra plafonului prețului energiei a continuat, dar dintr-o dată salvarea guvernului de 150 de miliarde de lire sterline nu a mai fost povestea zilei.

Jurnaliştii prezenţi au observat repede. Știind că trebuie să fie ceva semnificativ pentru a provoca o astfel de explozie de activitate, speculațiile s-au îndreptat rapid către sănătatea reginei. Monarhul în vârstă de 96 de ani părea fragilă când o invitase pe Truss să formeze un guvern la Balmoral cu două zile mai devreme, cu vânătăi, probabil de la o canulă, vizibile clar pe mâna ei dreaptă.

Te-ar mai interesa: Atenție! Picioarele umflate pot prevesti un infarc...

Nu a fost necesar să aștepte mult. La scurt timp după ora 12.30, Palatul Buckingham a lansat o declarație neobișnuit de directă. „Medicii Reginei sunt îngrijorați de sănătatea Majestății Sale și i-au recomandat să rămână sub supraveghere medicală”, se spune. Alte detalii au fost rezervate, dar în mod evident nu a existat nimic mai pozitiv cu privire la starea ei de sănătate.

Te-ar mai interesa: Inovațiile medicale în tratamentul cataractei: pac...

La Westminster se spunea că „oamenilor cu roluri constituționale” li s-a spus să se pregătească pentru ce e mai rău. Un consilier al unuia a spus că au fost implicați într-un șir de „apeluri de urgență” la ora prânzului, în timp ce organismele oficiale au trecut peste starea lor de pregătire pentru ceea ce a fost cunoscut sub numele de Operațiunea London Bridge, planurile care existau pentru moartea Reginei, începând cu 10 zile de doliu care culminează cu o înmormântare de stat.

Te-ar mai interesa: Medic anestezist, acuzat de terorism medical! Un d...

Un fost lider al opoziției le-a spus prietenilor „așa merge” –  avertismentul oficial de la palat și declarațiile care au urmat au fost în conformitate cu protocolul despre care fusese informat cândva. Dar în culise, reporterilor regali li s-a spus că „podul nu este doborât”, ceea ce înseamnă că, oricât de gravă ar fi situația, regina era încă în viață în casa ei din Scoția.

Te-ar mai interesa: Soțiile sâcâitoare îmbunătățesc sănătatea soților ...

Până acum, BBC întrerupsese brusc pe Bargain Hunt pe canalul său emblematic în jurul orei 12.40, ecranul devenind momentan  negru înainte ca prezentatoarea de știri Joanna Gosling să apară și să citească declarația palatului. Radiodifuzorul național s-a orientat către știri, Huw Edwards, purtând o cravată neagră, preluând mai târziu controlul pentru a raporta evenimentele.

Familia reginei a început să se adune la Balmoral. Prințul Charles, fiul ei cel mare și moștenitorul ei, era deja alături de Regină, când a apărut vestea. Stătuse cu soția sa, Camilla, la Birkhall, în apropiere, pe moșia Aberdeenshire.

Prințesa Anne, tot în Scoția, s-a îndreptat rapid spre Balmoral și în scurt timp ceilalți copii ai monarhului și nepoții ei au fost pe drum. Prințul William, împreună cu Prințul Andrew și alții, au luat un avion special RAF de la Northolt, în nord-vestul Londrei, la Aberdeen, pentru a fi alături de monarh, sosind la Balmoral într-un convoi imediat după ora 17:00.

Prințul Harry, care trebuia să apară la o ceremonie de decernare a premiilor de caritate, s-a retras și a plecat singur spre Balmoral, deși soția sa, Meghan, nu i-a fost alături. Kate, ducesa de Cambridge, a rămas în Windsor, luându-și cei trei copii mici în prima lor zi la o nouă școală – prima dată când toți trei, George, Charlotte și Louis au mers la școală împreună.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private