Sari la conținut

REGULI noi din acest an pentru studenţii la MEDICINĂ de la UMF Carol Davila

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Conducerea Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a decis să schimbe repartizarea studenţilor după examenul de admitere din iulie 2024, potrivit unei noi reguli aprobate de Senatul Universitar. O altă noutate în acest an este triplarea, de la 10, a numărului de locuri pentru studenții cu dizabilități.

Astfel, studenții care vor fi admiși pe locuri bugetate, după examenul de admitere, vor rămâne „la stat” până la finalizarea studiilor. De asemenea, regula se aplică și pentru studenții admiși la taxă, care rămân și ei, de regulă, sub aceeași formă de finanțare a studiilor.

Demers pentru „îmbunătățirea relațiilor dintre studenți”

Noua prevedere este menționată în documentul cu cifra de școlarizare pentru admiterea la studii de licență 2024, publicat de UMFCD, și ar urma „să îmbunătățească foarte mult relațiile dintre studenți”, marcate de competiție și stres, după cum a declarat pentru Edupedu.ro prorectorul Valentina Uivaroși.

Decizia se va aplica pentru studenții din anul I din anul universitar viitor, adică 2024-2025, pentru studenții din anii II-VI fiind valabilă în continuare modalitatea de reclasificare din prezent.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Uivaroși a spus că schimbarea provine din posibilitatea lăsată de noua lege a învățământului superior 199/2023 ca universitățile să aprobe prin senatul universitar cum se poate modifica statutul de student cu taxă.

„Noi am hotărât că de regulă se menține statutul de student cu taxă pe toată perioada studiilor, dar în condițiile în care se vacantează locuri de la bugetul de stat prin retragere de la studii, prin transfer, prin repetenție, acele locuri vor fi ocupate de studenții de la taxă cu cele mai bune performanțe. Este tot un fel de reclasificare, dar doar pe locurile care se vacantează de la buget.

Pentru studenții de la taxă avem alte mecanisme de stimulare a performanței. Ei pot primi burse și din fondul universității, cazuri sociale, li se poate compensa taxa de studiu. Avem mecanisme pentru a susține studenții cu performanțe bune și studenții cu dificultăți materiale”, a explicat Uivaroși pentru sursa citată.

„Nici statutul de buget nu este veșnic pentru că dacă studentul nu este integralist, condiție să promovezi dintr-un an în altul, va repeta anul și automat pierd locul de la buget. Trec prin repetenție la taxă”, a subliniat prorectorul UMFCD pentru învățământul universitar de licență și masterat.

Studenții, nemulţumiţi de decizie

Uivaroși a venit și cu câteva argumente prezentate conducerii UMFCD de către reprezentanții studenților: „Prin reprezentanții studenților ne-au fost transmise o serie de nemulțumiri ale studenților care au trecut prin procesul de reclasificare, legate de faptul că atmosfera între ei este foarte proastă: nu comunică, totul s-a transformat într-o competiție pentru note. Era un stres foarte mare, o presiune enormă.

Performanța nu va avea de suferit, iar studenții vor învăța pentru burse indiferent dacă sunt la taxă sau la buget (…) Ar îmbunătăți foarte mult relațiile dintre studenți. Ei au spus că fiecare vede în celălalt un competitor și nu este normal. Vrem să schimbăm centrul de greutate, să fie în competiție cu ei înșiși”. Iar modificarea se aplică pentru studenții care intră în anul I în 2024. Pentru cei din anii II-VI, rămâne reclasificarea, a continuat Valentina Uivaroși.

Prorectorul a mai spus că această nouă regulă pentru studenți va ajuta și la urmărirea mai bună a mobilității studenților, mai ales că „potrivit noii metodologii de mobilitate academică apărută de o lună de zile suntem obligați să monitorizăm mobilitățile studenților doctoranzi”.

Materiile de examen la admitere, neschimbate în 2024

Uivaroși a mai spus că în acest an admiterea la medicină va consta în proba obligatorie la biologie și proba la alegere dintre chimie și fizică.

Întrebată de posibilitatea de a introduce examen obligatoriu de fizică, prorectorul a spus: „A fost la un moment dat o discuție să fie o probă de chimie și de fizică, dar nu, au rămas două probe”.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel