miercuri, februarie 8, 2023

Remedii infecții respiratorii. De departe, cea mai bună doctorie împotriva răcelii este echinaceea, o plantă „vedetă” pe piața produselor naturiste. Originară din America de Nord, este bogată în flavonoide, dar și în cupru, potasiu, iod sau fier și consolidează sistemul de apărare al organismului prin creșterea nivelurilor de properdină (complex de anticorpi naturali).
Cu efecte adverse aproape inexistente, poate fi administrată sub formă de tinctură, capsule sau ceai.

Te-ar mai interesa: Lipsa acută de medicamente în farmacii. Care ar fi...

„Atunci când deja am contractat o viroză, este extraordinară combinația dintre echinaceea, zinc și vitamina C. Pentru că ultima nu se stochează în organism pentru multă vreme. Deci, putem lua trei săptămâni vitamina C, să ne oprim și să nu fim protejați deloc. Se recomandă chiar și o cură de una-două luni cu tinctură de echinaceea, ca măsură de prevenție. Ceaiul este ceva mai diluat și ajută mai mult local, prin simplul fapt că este un lichid fierbinte”, explică dr. Alice Popescu, medic specialist medicină generală-acupunctură.

Mai puțin cunoscute, dar la fel de eficiente sunt ciupercile medicinale, care se găsesc la orice plafar sub formă de capsule. Datorită conținutului lor bogat în proteine, polizaharide, aminoacizi, vitamine, minerale și alte microelemente active, ciupercile de origine japoneză Reishi, Shiitake sau Maitake sunt recunoscute științific drept imuno-stimulatoare extrem de puternice.

Te-ar mai interesa: Dietă veche, cu ouă și vin! Cel mai bizar și efici...

Remedii infecții respiratorii

Nu sunt de neglijat în lupta cu răceala nici băile călduțe la picioare de 15-20 de minute, nu cu sare de bucătărie, ci cu făină de muștar. În contact cu apa, acesta „elibereaza” un ulei gras, care stimulează irigarea cu sânge, astfel că temperatura pielii crește semnificativ, de aici și o ușoară senzație de arsură.
Terapia cu muștar dă roade mai cu seamă în stările febrile complicate și gripă, putându-se ameliora vizibil într-o perioadă foarte scurtă de timp. Pentru o singură baie, se folosesc 30 grame de făină de muștar negru la zece litri de apă caldă. Trebuie musai făcut un test înainte, pentru a evita riscul de arsură. „Jumătate din meridianele de acupunctură ajung până la picioare, iar acestea sunt activate când facem o astfel de baie”, explică mecanismul doctorul Alice Popescu. De altfel, în stările febrile dă roade și metoda șosetelor înmuiate în oțet, ori frecțiile cu spirt.

Te-ar mai interesa: Fiica lui Iosif Rotariu a suferit 50 de intervenți...

Cum scăpăm de tusea seacă

Tusea „măgărească” în schimb, răspunde foarte bine la siropul de ridiche neagră făcut în casă. „Dai ridichea pe răzătoare și o lași la macerat peste noapte împreună cu zahăr sau miere. Funcționează mai ales în cazurile de tuse productivă, cu expectorații”, este sfatul specialistul Alice Popescu. În același registru intră și ceaiul de ceapă îndulcit cu miere, preparat dintr-un litru de apă și o ceapă mărunțită, sau infuzia de coji de nucă, cu mențiunea că  trebuie băută doar în casă, iodul din nuci acutizând senzația de frig.

Te-ar mai interesa: Cum să ai o inima sănătoasă. Virginia Faur spune c...

Tusea seacă, pe de altă parte, se potolește cu ajutorul compreselor calde aplicate la baza gâtului și pe piept.
Deși pare o soluție banală, gargara cu sare rezolvă situațiile de „roșu în gât” mai bine ca un sirop costisitor din farmacie. Rețeta clasică presupune amestecarea unei lingurițe de sare cu un litru de apă, cel mai prielnic moment pentru a face gargară fiind imediat după masă.

Te-ar mai interesa: Medic cardiolog: Românii greșesc când vine vorba d...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private