Sari la conținut

REMEDII NATURALE. Leguma de toamnă care te protejează de cancer – 7 beneficii pentru sănătate

legume
Sursă foto: Getty Images

Nutriţioniştii spun că această legumă de toamnă are certe beneficii pentru sănătate şi este una dintre cele mai rentabile modalități de a adăuga antioxidanți benefici în dietă.

Este vorba despre varza mov, numită și varză roșie, este o legumă bogată în nutrienți, asociată cu o varietate de beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără reducerea inflamațiilor, o inimă mai sănătoasă, oase mai puternice, o funcție intestinală îmbunătățită și chiar un risc mai mic de apariție a unor tipuri de cancer.

Acest tip de varză aparține genului de plante Brassica, din care mai fac parte legume bogate în substanțe nutritive, precum broccoli, varza de Bruxelles și varza. Are un gust asemănător cu cel al verzei verzi.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În plus, este o legumă incredibil de versatilă, care poate fi consumată crudă, gătită sau fermentată și adăugată la o varietate de feluri de mâncare. Iată 7 beneficii impresionante pentru sănătate ale verzei mov, toate susținute de știință.

1. Bogată în nutrienți

În ciuda faptului că este săracă în calorii, varza mov conține o cantitate impresionantă de nutrienți. O cană (89 de grame) de varză mov tocată, crudă, conține următorii nutrienți:

  • Calorii: 28
  • Proteine: 1 gram
  • Carbohidrați: 7 grame
  • Fibre: 2 grame
  • Vitamina C: 56% din valoarea zilnică (DV)
  • Vitamina K: 28% din DV
  • Vitamina B6: 11% din DV
  • Vitamina A: 6% din DV
  • Potasiu: 5% din VD
  • Tiamină: 5% din DV
  • Riboflavină: 5% din DV

Varza mov furnizează, de asemenea, cantități mici de fier, calciu, magneziu, fosfor, cupru și zinc. Varza mov este săracă în calorii, dar este o sursă bună de fibre și de vitaminele A, C, K și B6. De asemenea, conține cantități mici de alte vitamine și minerale.

2. Conține compuși vegetali puternici

Varza mov este o sursă excelentă de antioxidanți și de alți compuși vegetali benefici care ajută la protejarea celulelor de daune. Antioxidanții săi includ vitamina C, carotenoizi și antioxidanți flavonoizi, cum ar fi antocianinele și kaempferolul.

De fapt, conține adesea cantități mai mari de aceștia decât varza verde. De exemplu, cercetările arată că nivelurile de antioxidanți din varza mov sunt de aproximativ 4,5 ori mai mari decât cele găsite în varietățile verzi de varză.

Mai mult, varza mov este unul dintre alimentele care oferă cele mai mari niveluri de antioxidanți pe unitate de cost. Este, de asemenea, o sursă bună de sulforafan, un compus bogat în sulf care se formează atunci când varza crudă este tocată sau zdrobită.

Sulforafanul a fost legat de beneficii puternice pentru sănătatea inimii și de proprietăți de combatere a cancerului.

3. Combate inflamația

Varza mov poate ajuta la combaterea inflamației, despre care se crede că contribuie la multe boli. Un studiu în eprubetă care a folosit un model artificial de intestin uman a constatat că anumite soiuri de varză mov au redus markerii inflamației intestinale cu 22-40%.

Studiile pe animale raportează că sulforafanul, compusul de sulf benefic care se găsește în multe legume crucifere, ar putea fi de vină pentru efectele sale antiinflamatorii. Interesant este faptul că aplicarea frunzelor de varză pe piele reduce, de asemenea, inflamația.

De exemplu, adulții cu artrită care și-au înfășurat genunchii în frunze de varză o dată pe zi au raportat că au simțit semnificativ mai puțină durere la finalul studiului de 4 săptămâni. Cu toate acestea, împachetările cu varză reduc durerea mai puțin eficient decât gelul topic de ameliorare a durerii.

Frunzele de varză par să reducă, de asemenea, durerea, umflarea și inflamația sânilor, datorită creșterii cantității de lapte și a fluxului sanguin în perioada postnatală timpurie.

4. Promovează sănătatea inimii

Varza mov poate fi benefică și pentru inima ta. Acest lucru se poate datora conținutului de antociani, care sunt antioxidanți flavonoizi care dau verzei mov culoarea sa caracteristică. Un studiu amplu a constatat că femeile care consumă în mod regulat cantități mari de alimente bogate în antociani pot beneficia de un risc de atac de cord cu 11-32% mai mic decât cele care consumă mai puțin aceste alimente.

Un aport mai mare de antociani poate fi, de asemenea, asociat cu o tensiune arterială mai scăzută și un risc mai mic de boli de inimă. Varza mov conține mai mult de 36 de tipuri de antociani, ceea ce o face o sursă excelentă a acestui compus sănătos pentru inimă.

5. Întăreşte oasele

Varza mov conține mai mulți nutrienți sănătoși pentru oase, inclusiv vitaminele C și K, precum și cantități mai mici de calciu, mangan și zinc. De exemplu, 1 ceașcă (89 de grame) de varză mov crudă conține aproximativ 56% din VD pentru vitamina C, care joacă un rol în formarea oaselor și ajută la protejarea celulelor osoase împotriva deteriorării. Varza mov este, de asemenea, bogată în vitamina K1, oferind puțin peste un sfert din DV pe cană (89 de grame).

Vitamina K1 se găsește mai ales în alimentele vegetale, cum ar fi verdele cu frunze și legumele crucifere. Acest lucru o deosebește de vitamina K2, care se găsește în produsele de origine animală și în alimentele fermentate. Există dovezi că ambele forme de vitamina K joacă un rol în menținerea oaselor puternice și sănătoase, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina efectele specifice ale fiecăreia.

6. Protejează împotriva anumitor tipuri de cancer

Varza mov poate ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer, deși sunt necesare mai multe cercetări la om. Experții cred că acest lucru se poate datora faptului că aceasta conține sulforafan și antociani, doi compuși studiați pentru proprietățile lor de combatere a cancerului.

Cercetările au asociat un aport ridicat de legume crucifere, inclusiv varza kale, cu un risc cu 18% mai mic de cancer de colon. Dietele bogate în legume crucifere sunt, de asemenea, asociate cu un risc mai mic de cancer de sân.

În plus, există dovezi care sugerează că sulforafanul, care se găsește în varza mov și în alte legume crucifere, poate ajuta la distrugerea celulelor canceroase sau la prevenirea creșterii și răspândirii acestora. Studiile pe celule și pe animale sugerează că antocianinele pot avea efecte anticancerigene similare. Antocianii se găsesc în fructele și legumele roșii, albastre și mov, inclusiv în varza mov.

7. Îmbunătățeşte sănătatea intestinelor

Varza mov poate îmbunătăți funcția intestinală. Există dovezi că varza poate reduce inflamația din intestin și reduce mucozita intestinală, o afecțiune în care apar leziuni în intestin, adesea ca efect secundar al tratamentului împotriva cancerului.

Varza este, de asemenea, o sursă bună de fibre, care vă menține intestinele sănătoase și le ajută să digere mai ușor alimentele. Plantați aceasta lângă varză pentru o recoltă abundentă Fibrele insolubile reprezintă aproximativ 70% din fibrele din varză.

Acestea adaugă volum la scaune și ajută alimentele să se deplaseze mai ușor prin intestine, reducând riscul de constipație. Restul de 30% sunt fibre solubile, care oferă hrană pentru bacteriile benefice care trăiesc în intestinul dumneavoastră.

La rândul lor, aceste bacterii benefice produc acizi grași cu lanț scurt (SCFA), cum ar fi acetat, butirat și propionat, care hrănesc celulele intestinului dumneavoastră.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel