Sari la conținut

Remedii naturale pentru starea de oboseală și lipsa de vitalitate. Principalele simptome ale asteniei de primăvară

oboseala
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cuvântul „astenie” provine din limba greacă (asthenos- fără vlagă) și se referă la o senzație de slăbiciune, de lipsă de energie. Această stare apare odată cu instalarea primăverii, mai ales în situația în care trecerea de la iarnă la primăvară s-a produs într-un mod brusc. 

Principala cauză a apariției asteniei de primăvară este stresul generat de creșterea cantității de lumină după zilele scurte de iarnă.
Astfel, medicii atrag atenţia că o cantitate crescută de lumină produce modificări ale secreției hormonului numit melatonină, ale cărui fluctuații produc tulburări ale dispoziției sau somnului. În acest mod, organismul este supus unui efort suplimentar de adaptare.

Leacul simplu din farfurie

Asigurarea unei diete echilibrate, din care să nu lipsească legumele și fructele; este foarte important să se consume zilnic sub formă crudă sau gătite, plantele verzi, bogate în clorofilă: salată verde, spanac, urzici, lobodă, ștevie, untișor, leurdă, frunze de păpădie, dar și mărar, pătrunjel, leuștean, ceapă și usturoi verzi.

Pe lângă fitocomplexele specifice pe care le conține fiecare, toate au efecte antitoxice și depurative, aducând în organism o cantitate importantă de săruri minerale și oligoelemente.

Prin acest tip de alimentație se urmărește un aport mai bun de vitamine din complexul B, care tonifică sistemul nervos central și periferic. Ele se găsesc în fructe și cereale.
dieta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Remedii naturale la îndemâna oricui

Expunere la lumină naturală: Petrecerea timpului în aer liber și expunerea la lumina naturală a soarelui pot ajuta la reglarea ritmurilor circadiene și pot îmbunătăți starea de spirit.

Suplimente alimentare: Anumite suplimente, cum ar fi vitamina D, vitamina C, Omega-3 și minerale precum magneziul și zincul, pot ajuta la compensarea eventualelor deficiențe nutriționale și pot sprijini sănătatea generală.

Calciu și magneziu: Aceste minerale sunt implicate în funcționarea corectă a sistemului muscular și nervos. Suplimentele de calciu și magneziu pot ajuta la reducerea spasmelor și crampelor musculare, care pot apărea în cazul asteniei de primăvară.

Vitamina D: Este esențială pentru absorbția calciului și magneziului în organism. Asigurându-te că ai suficientă vitamina D, poți îmbunătăți absorbția acestor minerale și, implicit, beneficiile aduse de ele.

Omega-3 este asociat cu îmbunătățirea stării de spirit, reducerea anxietății și a stresului, și poate avea un efect pozitiv asupra sănătății creierului și a funcției cognitive. De asemenea, poate ajuta la reducerea inflamației și la menținerea sănătății inimii și a sistemului cardiovascular.

Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică moderată poate crește nivelul de energie și poate îmbunătăți starea de spirit. Alocă timp pentru exerciții fizice cum ar fi mersul pe jos, alergatul, yoga sau înotul.

Odihnă adecvată: Acordă o atenție deosebită somnului și odihnei. Asigură-te că dormi suficient și că ai un somn odihnitor, urmând un program regulat de somn.

Principalele simptome ale asteniei de primăvară

– oboseala fizică

– epuizarea mentală, tulburări de atenție și memorie

– tristețe sau dispoziție depresivă

– tulburări de somn- insomnie sau hipersomnie

– lipsa apetitului sau apetit capricios

– apatie sau iritabilitate

– slabiciune musculară

– amețeală

– dispariția apetitului sexual

– dureri de cap

– neliniște, senzația de tremor intern

În plan fizic, medicii atrag atenţia că anumite simptome pot fi declanţate tot de astenia de primăvară, cum ar fi, de pildă, scăderea tensiunii arteriale, tahicardia sau bradicardia, căderea părului, dar şi creșterea greutății corporale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel