Sari la conținut

Remedii naturale pentru tratarea stomatitelor. Ovidiu Bojor. Ceaiuri pentru clătirea gurii

Remedii naturale pentru tratarea stomatitelor. Ovidiu Bojor. Ceaiuri pentru clătirea gurii

Stomatita este o inflamație a mucoasei bucale, bolnavul resimțind dureri vii și uneori senzația de arsură în cavitatea bucală. Stomatitele se prezintă sub forma unor leziuni ale mucoasei dureroase, care împiedică masticația și deglutiția.

La inspecția cavității bucale se observă hiperemie (roșeață), edem, afte. Uneori inflamația se extinde la luetă, cuprinzând comisurile bucale și limba. Stomatitele manifesta cu dureri la deglutitie, febra.

Cauze stomatite

  • microbiană
  • virotică
  • fungică
  • toxică
  • alergică

Remedii naturale pentru tratarea stomatitelor. Ovidiu Bojor. Ceaiuri pentru clătirea gurii

Fitoterapia recomandă plante cu proprietăți dezinfectatnte, antiiflamtorii, antialergice, astringente și antialgice. Cele mai bune recomandări pentru tratarea stomatitelor sunt mușețelul, nucul, turița mare, coaja de salcie și urzica. Aceste plante se folosesc sub formă de gargară sau spălături (clătiri) ale cavității bucale, de mai multe ori pe zi.

Profesor doctor în științe farmaceutice, Ovidiu Bujor, recomandă infuzia de mușețel. Aceasta se obține din trei linguri de flori, la o cană cu apă, la care se adaugă 4 g de acid boric.

În ultimul timp, acidul boric se utilizează din ce în ce mai puțin, deoarece a fost dovedită o anume toxicitate., consecutiv aplicării lui, mai concentrat sau mai diluat, pe tegumente și pe mucoase.

  • Decoctul, preparat din trei linguri de frumze de nuc la o cană de apă, se folosește de câteva ori pe zi pentru gargară.
  • Infuzia preparată din două frumze de mur (Folium Rubi fructicosi) se folosește de câteva ori pe zi, pentru gargară.
  • Decoctul preparat din patru linguri de coajă de salcie (Cortex Salicis). La o cană de apă, se folosește pentru gargară, de câteva ori pe zi.
  • Infuzia obținută din două linguri de frunze de urzică (Folium Urticae). La o cană de apă se folosește pentru gargară, de mai multe ori pe zi.
  • Turița Mare (Herba Agrimoniae) sub formă de decoct. Preparat din patru linguri de plantă la o cană de apă, se folosește de patru-cinci ori pe zi pentru gargară.

Ceaiuri pentru stomatite severe

Pentru bolnavii cu stomatite severe, recidivante sau cu o tendință de cronicizare

  • Se recomandă, pentru uz extern, în tratament de lungă durată, următorul ceai medicinal: 20 g mușețal (Flores Chamonillae), 20 g tei (Flores Tiliae), 10 g frunze de salvie (Folium Salviae), 30 g frunze de nuc (Folium Juglandis), 20 g turiță mare.

Se prepară un decoct scurt (5 minute), din două linguri de amestec de plante la o cană de apă. De patru-cinci ori pe zi, se clătește gura sau se face gargară.

Pentru stomatitele de natură alergică

  • Se recomandă ca tratament extern acelați decoct. Pentru uz intern se folosește următoarea formulă: 40 g trei frați pătați (Herba Violae Tricoloris), 20 g flori de mușețel (Flores Chamomillae), 10 g de flori de levănțică (Flores Levandulae), 20 g talpa gâștii (Herba Leonuri), 10 g mentă (Herba Menthae).

Din infuzia preparată dintr-o lingură de amestec de plante, la o cană cu apă, se beau două-trei căni pe zi, timp de o săptămână. În lipsa acestui ceai se poate folosi ceaiul pentru gargară, procurat de la Plafar.

  • Se mai poate utiliza, de asemenea, decoctul din rădăcină de echinacea, din care se adaugă o lingură la un pahar cu apă.
  • Extern, preparatele pe bază de echinacea se recomandăîn eroziuni cutanate, degerături, arsuri, ulcerații, fistulesupurative, escare de decubiturs și eczeme tisulare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel