Sari la conținut

Remedii naturiste pentru durerile de oase și articulații

durere de spate
Sursa foto: Arhivă Doctorul Zilei

Dacă sunteți unul dintre milioanele de adulți care se bazează pe utilizarea frecventă a analgezicelor, cum ar fi aspirina, pentru a ajuta la gestionarea durerilor articulare sau osoase, ați venit la locul potrivit pentru a afla despre alternative mai sigure la administrarea acestor medicamente. Indiferent dacă o simțiți în zona lombară, umăr, genunchi sau în altă parte, s-a demonstrat că o serie de remedii naturale ajută la ameliorarea simptomelor durerii articulare, inclusiv rigiditate, amplitudine redusă de mișcare și dificultăți de mers.

Unele cercetări arată că aproximativ o treime dintre adulții experimentează un anumit tip de durere articulară în fiecare lună. Ce zone ale corpului sunt cele mai probabile să apară durerile articulare? Acestea includ orice zone implicate în mișcări repetitive sau care preiau cea mai mare parte a greutății corpului, cum ar fi spatele, gâtul, genunchii, șoldurile, umerii și gleznele.

În funcție de severitatea simptomelor, ați putea alege să lăsați durerile articulare în mare parte netratate sau, pe de altă parte, să recurgeți la medicamente zilnice pentru a face față durerii și pulsațiilor. Unii oameni se confruntă cu dureri ascuțite la fiecare mișcare, făcând ceva la fel de simplu precum transportul alimentelor o sarcină descurajantă, în timp ce alții experimentează doar simptome din când în când.

Indiferent de cauza durerii tale articulare inconfortabile, merită cu siguranță să dai o șansă mai multor tratamente naturiste. Acestea pot include o combinație de suplimente, modificări ale dietei, exerciții și băi de sare pentru a ajuta la ameliorarea naturală a umflăturilor și a inflamației.

Zone comune de durere articulară

Articulațiile sunt țesuturile care conectează oasele și ajută la susținerea mișcărilor în întregul corp. Durerea articulară afectează milioane de oameni în fiecare zi și este un simptom legat de zeci de tulburări diferite. Deși uneori se poate simți că durerea articulară provine dintr-un mușchi sau din oasele din jur, de fapt, este cel mai probabil să provină din articulațiile inflamate și țesuturile moi din jur.

Dureri musculare sau dureri osoase pot apărea uneori împreună cu durerile articulare, înrăutățind lucrurile. Toate aceste simptome pot apărea în același timp dacă o afecțiune de bază, cum ar fi osteoporoza sau boala autoimună, cauzează simptomele dureroase.

De exemplu, atunci când cineva are osteoporoză – când oasele devin mai puțin dense și mai susceptibile de a se fractura – afecțiunea poate contribui, de asemenea, la dureri severe de spate, la o postură proastă și la reducerea capacității de a merge sau de a sta în picioare în mod corespunzător.

Remedii naturiste pentru durerile de oase și articulații

1. O baie relaxantă cu sare Epsom

Un remediu clasic pentru orice durere musculară sau articulară este să faci o baie relaxantă cu săruri Epsom. Bogate în magneziu și sulfați, sărurile Epsom sunt ușor absorbite prin piele pentru a oferi o ușurare rapidă, deoarece reduc inflamația, reduc spasmele musculare și relaxează zonele tensionate. Adăugați două căni de săruri în apa caldă de baie și înmuiați timp de cel puțin douăzeci de minute.

Alternativ, sărurile Epsom pot fi folosite într-o compresă pentru a se aplica direct pe piele. Pur și simplu diluați două căni într-un galon de apă, apoi înmuiați prosopul timp de câteva minute pentru a absorbi soluția.

De asemenea, puteți încerca să adăugați uleiuri esențiale în baia cu sare Epsom; tipul pe care îl alegeți va depinde de ceea ce vă provoacă durerea. De exemplu, alegeți ulei esențial de lavandă dacă stresul agravează o afecțiune existentă care provoacă durere sau aplicați ulei de mentă dacă locul dureros se simte cald și umflat.

2. Pachete calde și reci

Pentru ameliorarea imediată a durerii articulare, odihniți zona dureroasă și încercați o abordare caldă și rece pentru a gestiona durerea. Aplicați un pachet de gel terapeutic fierbinte pe zona afectată timp de douăzeci de minute. Apoi, puneți imediat  un pachet de gheață rece pentru încă douăzeci de minute. Dacă nu suportați severitatea gheții, lăsați-o să se dezghețe în timp ce aplicați pachetul cald.

Chiar și un pachet ușor rece va ajuta la ameliorarea unei zone rigide. Încercați să aplicați gheață sau căldură în fiecare zi când este posibil,  cel puțin 15 minute. Păstrați zona ridicată dacă umflarea este gravă pentru a reduce retenția de lichide.

O altă abordare utilă este aplicarea uleiului esențial de mentă și/sau a uleiului de eucalipt pe zonele care sunt inflamate și umflate. Datorită efectelor lor răcoritoare de mentol, menta și eucaliptul reduc căldura, umflarea și disconfortul, deoarece se absoarb direct în piele.

În studiile pe animale, s-a descoperit că aceste uleiuri nu numai că suprimă durerea legată de afecțiunile inflamatorii, ci și că reduc retenția de lichide (edem). Alte uleiuri esențiale pentru artrită și dureri articulare includ: uleiuri de tămâie, smirnă, portocale și turmeric.

3. Modificări ale dietei

Cel mai simplu mod de a preveni durerea pe termen lung este schimbarea dietei. Inflamația cronică în organism provoacă slăbiciune și va duce în cele din urmă la degenerarea țesuturilor. Prin implementarea unei diete antiinflamatorii, durerile articulare și osoase cauzate de inflamație și umflare vor începe probabil să scadă.

Acizii grași omega-3 găsiți în alimente precum peștele de apă rece, semințele de chia și nucile sunt excelente pentru a ajuta la reducerea inflamației în organism. Fructele și legumele proaspete sunt încărcate cu antioxidanți care încetinesc efectele îmbătrânirii.

Încercați să limitați (sau chiar să eliminați complet) alimentele procesate, grăsimile trans și zaharurile adăugate, deoarece acestea pot provoca inflamații severe în organism.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel