Sari la conținut

Remediu naturist pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal: Previne constipația și reduce colesterolul

Remediu naturist pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal. Unul din factorii cei mai importanți ai constipației este dieta. Alimentația bogată în fibre, precum fructele si legumele crude și cerealele integrale, te va ajuta sa ai un tranzit bun. Este esențial, de asemenea, să consumi mazăre.

Mazărea este un aliment foarte complet, bogat în fibre, sățios și antioxidant. Are efecte benefice asupra sistemului nervos, a sistemului imunitar, a vederii și a stresului. Proaspătă, la conservă sau congelată, care sunt diferențele nutriționale? Cum trebuie să fie gătită? Un medic nutriționist explică.

Mazărea este bogată în mod natural în carbohidrați și deci în zaharuri (zaharoză, fructoză și glucoză), mai ales când este tânără. Dar aceasta se transformă în amidon imediat ce este culeasă.

Cu toate acestea, atunci când cumpărați mazăre la conservă, zahărul a fost de obicei adăugat pentru a condimenta aroma. Acest lucru îi conferă o aromă dulce, care este foarte apreciată de copii. Dar este mai bine, din punct de vedere al valorii nutritive, să cumpărați mazăre proaspătă și să o gătiți pentru a evita această situație.

Citeste si:

Este mazărea bogată în fibre?
Da, mazărea este bogată în fibre alimentare: furnizează aproape 6 g la 100 g, adică aproape un sfert din doza zilnică recomandată (25 g). Cu toate acestea, nu sunt recomandate ca parte a unei diete cu conținut scăzut de reziduuri, deoarece 100 g de mazăre uscată conțin în medie 1,48 mg de fier.

Mazărea: calorică sau nu?

Valoarea nutritivă a mazărei este interesantă, deoarece este o legumă slab calorică (71 de calorii la 100 g). Pe de altă parte, este bogată în carbohidrați.

O legumă bogată în fier, fosfor și vitaminele C și K1
Mazărea este deosebit de interesantă pentru bogăția sa în proteine, fier, fosfor și vitaminele C și K1.

Sistemul imunitar, sistemul nervos, tranzitul… Beneficiile pentru sănătate ale mazărei

Mazărea îmbunătățește tranzitul și previne constipația
Mazărea este o sursă bună de fibre alimentare. Fibrele stimulează mișcarea intestinului de sus în jos, ceea ce crește frecvența scaunelor. De asemenea, îmbunătățește calitatea microbiotei intestinale prin încurajarea dezvoltării bacteriilor bune.

Dieta de slăbire: puterea sățioasă a mazărei verzi

Mazărea verde este de aproape trei ori mai bogată în proteine decât alte legume. Ea oferă 5,8 g la 100 g. Pe de altă parte, conține mai mulți carbohidrați, dar indicele său glicemic (IG 35 dacă este proaspătă sau congelată, IG 45 dacă este în conservă) rămâne scăzut. Prin urmare, crește doar puțin nivelul de zahăr din sânge, favorizând în același timp sațietatea.

Mazărea este bună pentru ochi
Luteina și zeaxantina, antioxidanți prezenți în cantități mari în mazăre, sunt componente ale pigmentului din macula, o mică zonă a retinei. Ei sunt filtre naturale ale radiațiilor UV, în special ale luminii albastre. Ele protejează ochii de atacurile radicalilor liberi.

Deși nu există un aport oficial recomandat, studiul Areds recomandă un aport zilnic de 10 mg de luteină și 2 mg de zeaxantină pentru a preveni degenerescența maculară legată de vârstă. Mazărea furnizează 2 mg la 100 g. Așadar, este un aliat de nădejde pentru sănătatea retinei și a ochilor în general.

Virtuțile antioxidante ale mazărei
Mazărea este o bună sursă de betacaroten sau vitamina A (414 μg/100 g) și de mangan (0,32 până la 0,4 mg/100 g, în funcție de faptul că este gătită sau crudă), două elemente importante în lupta împotriva stresului oxidativ și, prin urmare, a îmbătrânirii celulelor.

Magneziu pentru stimularea impulsurilor nervoase și combaterea stresului
Mazărea este, de asemenea, una dintre legumele cele mai bogate în magneziu, un oligoelement cu proprietăți antistres care reglează transmiterea impulsurilor nervoase. Acest lucru este deosebit de benefic pentru concentrare și memorie.

Acțiunea mazărei uscate asupra sistemului imunitar
Conținutul ridicat de vitamina C din mazăre s-a dovedit a avea, de asemenea, un efect benefic asupra sistemului imunitar. Consumul regulat de mazăre verde este, prin urmare, o bună modalitate de a evita afecțiunile de iarnă.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că prezența vitaminei C poate juca un rol în vindecarea rănilor.

Ce legumă este bună pentru colesterol?

Mazărea este bogată în fibre, în special pectină, și fitoestrogeni, care ar putea avea un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol din sânge, notează santemagazine.fr.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.