luni, februarie 6, 2023

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este o afecțiune comună, pe termen lung, a sistemului digestiv. Simptomele pot include crampe stomacale, balonare, diaree și/sau constipație.

Afecțiunea este adesea pe tot parcursul vieții, deși simptomele se pot schimba în timp. Cu strategiile potrivite, IBS poate fi gestionat cu succes.

IBS nu reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea dumneavoastră fizică și nu vă crește șansele de a dezvolta cancer sau alte afecțiuni legate de intestin.

Te-ar mai interesa: Ceaiul farmacie care scade tensiunea arterială și ...

Cauza exactă a IBS este necunoscută. Au fost sugerate multe cauze, dar niciuna nu a fost dovedită să conducă la IBS.

Simptome IBS

Simptomele IBS variază de la fiecare individ și îi afectează pe unii mai grav decât pe alții. Simptomele se pot agrava, adesea în perioadele de stres sau după consumul anumitor alimente.

Este posibil să găsiți unele dintre simptomele IBS ușurință după ce ați mers la toaletă și vă mișcați intestinele.

Principalele simptome. Cele mai frecvente simptome ale IBS sunt:

  • dureri abdominale (de stomac) și crampe, care pot fi ameliorate prin mișcarea intestinelor
  • o modificare a obiceiurilor intestinale – cum ar fi diareea, constipația sau uneori ambele
  • balonare și umflare a stomacului
  • vant excesiv (flatulenta)
  • întâmpinarea ocazională a unei nevoi urgente de a merge la baie

Alte simptome mai puțin frecvente pot fi, de asemenea, experimentate, cum ar fi:

  • lipsa de energie (letargie)
  • te simți  bolnav
  • arsuri la stomac

Simptomele IBS pot avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a unei persoane și, ca urmare, unii oameni pot prezenta simptome de dispoziție scăzută și stres.

Te-ar mai interesa: Tot ce trebuie să știi despre uleiul CBD...

Remediul care elimină tot din colon și care te scapă de balonare

Semințele de chia pot avea mai multe beneficii pentru digestie și absorbția unor componente ale alimentelor pe care le consumi.

Cercetările în acest sens sunt în stadii incipiente, dar potențialele beneficii digestive ale semințelor de chia includ îmbunătățirea sănătății țesutului intestinal, promovarea creșterii bacteriilor intestinale benefice (flora), modificarea absorbției unor componente dietetice și ameliorarea constipației.

Te-ar mai interesa: Prof. Mărmureanu, despre cutremurul de 7,8 grade: ...

Semințele de chia au fost cultivate de mult timp pentru uz medicinal în Mexic și Guatemala. Au câștigat popularitate în alte țări, deoarece sunt o sursă bună de acizi grași omega-3, antioxidanți și fibre alimentare.

Sănătate și funcție intestinală mai bună

Efectele semințelor de chia asupra sănătății intestinale au fost cercetate în studii pe animale și de laborator.

Un studiu din 2016 pe șobolani a observat o grosime crescută a straturilor musculare intestinale, care a îmbunătățit funcția intestinală. Un studiu din 2018, realizat și pe șobolani, a confirmat aceste constatări.

Te-ar mai interesa: Cel mai mare păcat, în funcție de zodie. Numerolog...

Pereții intestinului subțire au proeminențe asemănătoare degetelor numite vilozități. Scopul lor este de a maximiza absorbția alimentelor.

Un studiu din 2019 asupra ouălor de găină a arătat că semințele de chia au crescut suprafața, lungimea și lățimea vilozităților, îmbunătățind astfel funcția intestinală. Studiul a mai arătat un număr crescut de celule caliciforme, celule specializate care căptușesc intestinele și au rol în menținerea peretelui intestinal.

Te-ar mai interesa: Atenționare puternică pentru o zodie. Numerolog: S...

Unele cercetări asupra oamenilor au legat semințele de chia cu îmbunătățirea creșterii florei intestinale Enterococcus spp și Lactobacillus spp.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private