Sari la conținut

Remediul natural pentru ficatul gras: Ce este şi în ce alimente se găseşte acidul malic

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Boala ficatului gras non-alcoolic este greu de identificat de către o persoană pentru că nu se manifestă prin simptome specifice legate doar de afecțiuni hepatice.

Totuşi, principalele semnale de alarmă sunt: starea intensă de oboseală, iritabilitatea, insomnia, pierderea apetitului sau durere în partea dreaptă a abdomenului.

Alte simptome gastrointestinale care pot semnaliza instalatarea statozei hepatice sunt: durere după masă, flatulență, greață sau diaree.

Steatoza poate fi alcoolică în care principal cauză este consumul exagerat de alcool şi nonalcoolică, unde, cauzele incriminate sunt: obezitatea, diabetul, dislipidemiile, consumul anumitor medicamente sau sarcina.

 

 

Medicii susţin că, prin dietă şi mişcare, o persoana ajunsă la stadiul al II-lea de steatoză se poate recupera integral până la stadiul primar al bolii.

Unul dintre remediile naturale excelente pentru ficatul gras este acidul malic, un compus organic ce se regăseşte în anumite fructe şi vinuri. Varianta sintetizată a acestuia poate fi consumată şi sub formă de supliment alimentar.

Acidul malic este direct implicat în procesul pe care organismul îl foloseşte pentru a obţine energie, potrivit specialiţtilor citaţi de doc.ro. În industria alimentară, forma sintetizată a acidului malic este folosită pentru potenţarea aromelor unor alimente precum brânzeturile, dulciurile, sucurile de fructe, vinul ori berea.

Acidul malic este un chelator metalic eficient, ceea ce inseamna ca se poate “lipi” de metalele toxice acumulate la nivelul ficatului, pentru ca apoi sa le elimine. Totodata, acidul malic sparge pietrele de la nivelul vezicii biliare, facand eliminearea acestora foarte usoara.

Odata eliminate aceste pietre, productia de bila este sporita, ceea ce inseamna ca nivelul de colesterol al ficatului scade – in acest fel, boala de ficat gras este combatuta treptat. Productia de bila este principala modalitate prin care grasimile si colesterolul sunt eliminate din organism.

Asadar, acidul malic contribuie la detoxifierea ficatului si bilei, sustinand totodata activitatea acestor organe. Pe langa beneficiile pe care acest acid le are asupra sanatatii ficatului, el este eficient si in tratarea fibromialgiei, dar si pentru sporirea performantelor atletice.

În ce alimente se găseşte acidul malic

Daca iti doresti sa beneficiezi de efectele pozitive ale acidului malic, e indicat sa maresti consumul de alimente care il contin. Doza zilnica recomandata de acid malic este de 1200-2800 de miligrame.

Poti apela si la suplimente alimentare pentru a mari aportul de acid malic. In aceasta situatie, e indicat sa folosesti suplimentele cu acid malic care contin si magneziu, acestea fiind absorbite mai bine impreuna.

In ceea ce priveste sursele alimentare de acid malic, iata care sunt cele mai bogate:

Fructe

Fructul cu cea mai mare concentratie de acid malic este marul. Insa acest acid se regaseste si in merisoare, banane, cirese, grepfrut, nectarine, portocale sau capsune.

Legume

Broccoli, fasolea, morcovul, cartoful si mazarea sunt legumele cu o concentratie mare de acid malic, insa acesta se regaseste si in alte legume.

Bauturi

Acidul malic poate fi gasit in bauturi precum ice-tea, sucurile de fructe, cidrul si vinul.

Alte surse

In cantitati semnificative, acidul malic se regaseste si in: bomboane, guma de mestecat, produse de patiserie cu umplutura de fructe, iaurt de soia, sirop de tuse, pasta de dinti ori apa de gura.

Contraindicaţii 

Acidul malic in forma sa naturala este 100% sigur, acesta nu provoaca nicio problema si nu are nicio reactie adversa. In ceea ce priveste insa suplimentele alimentare cu acid malic, studiile facute pana acum nu sunt suficiente pentru ca specialistii sa traga o concluzie.

De aceea, este indicat ca atunci cand te hotarasti sa iei suplimente alimentare pe baza de acid malic, sa te consulti cu medicul tau. De asemenea, trebuie sa citesti recomandarile facute de producator, pe care le gasesti pe eticheta suplimentului, cu privire la administrarea acestuia.

In timpul sarcinii si alaptarii sunt cotraindicate suplimentele cu acid malic. Nu se cunoaste efectul pe care acest acid le are, cand e administrat in doze mari, asupra mamei si fatului, de aceea e bine sa fie evitat consumul.

Unii medici sunt de parere ca acidul malic ar putea scadea tensiunea arteriala, de aceea e indicat ca persoanele care au tensiunea mica sa evite suplimentele cu acid malic.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel