Sari la conținut

Renumit medic cardiolog: aceste 5 alimente nu le mănânc niciodată

sanatatea inimii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicii cardiologi nu consumă aceste alimente populare

Cardiologul Harmony Reynolds a spus că aproape niciodată nu mănâncă alimente precum chipsurile de cartofi și prăjiturile ca și gustări. Ea optează pentru alternative sănătoase, cum ar fi floricele de porumb sau fructe, și se bucură cu moderație de mâncăruri mai puțin sănătoase precum slănina. Cercetările sugerează că alimentele procesate cresc riscul de boli grave, cum ar fi bolile de inimă.

Nu este realist să încerci să urmezi o dietă „perfectă” tot timpul – dar alternativele inteligente te pot ajuta să-ți menții inima sănătoasă, fără a elimina gustările care îți plac.

Asta spune Dr. Harmony Reynolds, cardiolog la NYU Langone, care a spus într-un videoclip TikTok pentru Everyday Health că evită alimente precum slănină și chipsurile de cartofi pentru o inimă mai sănătoasă.

Reynolds a declarat pentru Insider că poate fi dificil să dai sfaturi alimentare în calitate de medic, deoarece cercetarea nutrițională de multe ori nu oferă răspunsuri clare cu privire la modul în care alimentele pot influența sănătatea.

„Avem nevoie de o știință a nutriției mult mai corect condusă. O mulțime de recomandări pe care le facem se bazează pe dovezi limitate, ceea ce lasă pacienților impresia că ne răzgândim des”, a spus ea.

Reynolds a spus, pe baza dovezilor disponibile, ea optează pentru a evita anumite alimente și folosește strategii pentru a se bucura de alimente mai puțin sănătoase cu moderație.

Margarina și uleiul de cocos sunt legate de o slabă sănătate a inimii

Reynolds a spus că evită margarina și uleiul vegetal, deoarece studiile observaționale au sugerat că consumul acestora este asociat cu o mortalitate cardiovasculară mai mare, deși nu este clar de ce, deoarece acestea nu par să crească factori de risc precum colesterolul.

Uleiul de cocos este, de asemenea, îngrijorător, deoarece este compus din grăsimi saturate, legate de riscurile pentru sănătatea inimii.

„Am învățat să întreb pacienții despre asta pentru că vedeam mai mulți pacienți al căror colesterol LDL crește, deoarece au introdus alimente care conțin ulei de cocos”, a spus Reynolds.

Untul poate fi chiar o alternativă mai bună atunci când este folosit cu moderație.

Dar uleiul de măsline este cea mai sănătoasă alegere, sugerează cercetările.

„Oamenii ar trebui să gătească cu ea oriunde este posibil și, dacă folosesc alte grăsimi, să le folosească cât mai puțin posibil”, a spus Reynolds.

Chipsurile de cartofi sunt dificil de consumat cu moderație

Reynolds a spus că nu mănâncă chipsuri de cartofi și nici nu le ține acasă pentru că este prea ușor să mănânci toată punga.

„Mă cunosc și știu că, cu cele mai bune intenții de a avea două chipsuri de cartofi și de a le pune deoparte, nu funcționează așa”, a spus ea.

Ea a spus că floricelele de porumb pot fi o alternativă mai sănătoasă sau chiar legume proaspete, dacă ai poftă de o gustare crocantă.

Reynolds a spus că pentru delicii la fel de pofte, cum ar fi batoanele de ciocolată, va cumpăra pachete preporționate pentru a fi mai ușor de savurat cu moderație.

Ea mănâncă bacon doar ca un răsfăț special

Dovezi ample sugerează că carnea procesată este legată de un risc mai mare de boli grave, cum ar fi cancerul și bolile de inimă, motive convingătoare pentru a o limita în dieta, potrivit Reynolds.

„Nu știu care este gramajul sigur”, a spus ea.

Cu toate acestea, este și un aliment pe care îi place și îl mănâncă de câteva ori pe an pentru ocazii speciale.

„Cred că îi ajută pe oameni să știe că cei care dau sfaturi sunt și ei oameni. Pacienții nu pot fi perfecți în a urma o dietă”, a spus ea. „Este important să recunoașteți că există momente în care doriți un răsfăț și nu este cu adevărat productiv să spuneți că nu voi mânca niciodată alimente care îmi plac. Este mai bine, cred că încercați să mâncați mai puțin și să faceți alternative sănătoase acolo unde puteți.”

Schimbați deserturile procesate cu ciocolată neagră pentru a reduce grăsimile nesănătoase

Reynold a spus că ultimul grup de alimente de care încearcă să se ferească sunt deserturile procesate, cum ar fi prăjiturile și gogoșile ambalate, deoarece sunt bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase, care sunt legate de riscuri pentru sănătate precum diabetul și bolile de inimă.

Fructele, iaurtul, ciocolata neagră și nucile ar putea fi dulciuri mai sănătoase. Dar, din nou, moderația și conștientizarea de sine sunt cheia pentru a vă bucura de mâncare, minimizând în același timp potențialele riscuri pentru sănătate.

„Când sunt la petreceri și există ceva ce știu că nu este sănătos pentru mine și vreau să-l încerc, voi lua o gură  și voi acorda multă atenție. Dacă îmi place, îmi dau voie să mă bucur. Dacă Nu-mi place, l-am lăsat deoparte”, a spus ea.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel