joi, decembrie 1, 2022

Renunță imediat la fumat dacă suferi de această afecțiune. Specialist: Risc crescut de infarct sau accident vascular cerebral.

„Fumatul dăunează grav sănătății” a devenit o frază atât de comună, încât uneori nu mai este percepută la adevărata sa valoare. Specialiștii atrag atenția nu doar direct, dar și prin campanii diverse cât de negativ este fumatul pentru oameni.

VREI SĂ TE LAȘI DE FUMAT? IATĂ 5 METODE DE A O FACE DEFINITIV - Infotag

Renunță imediat la fumat dacă suferi de această afecțiune. Specialist: Risc crescut de infarct sau accident vascular cerebral

Medicul nutriționist Mihaela Bilic vine cu lămuriri suplimentare, în ceea ce privește efectul devastator pe care îl are fumatul pentru persoanele care suferă de diabet. „Tabagismul induce o inflamație cronică la nivelul organismului și are efect toxic la nivelul pancreasului”, a explicat Bilic într-o postare pe Facebook.

Te-ar mai interesa: Orice viitoare mamă trebuie să știe. Ce se întâmpl...

„Credeați că zahărul este vinovat pentru diabet? Aflați că fumatul crește cu 45% riscul de diabet. 2% din cazurile de diabet de tip 2 sunt datorate fumatului! Cum se explică asocierea dintre fumat și diabet? De vină sunt substanțele prezente în țigară. Este dificil de găsit compusul nociv, având în vedere că o țigară conține 3500 substanțe diferite și 500 elemente gazoase volatile.

Tabagismul induce o inflamație cronică la nivelul organismului și are efect toxic la nivelul pancreasului. Nicotina produce vasoconstricție la nivelul capilarelor, scade fluxul de sange și regenerarea celulelor.

Te-ar mai interesa: Când știi că durerea în gât este gravă? 4 semne de...

Asocierea dintre diabet și fumat este foarte periculoasă. Riscul de a face un infarct, un accident vascular cerebral sau o altă complicație cardiacă este foarte mare la diabeticii care fumează. Până și mortalitatea crește cu 43 până la 119% în funcție de numărul de țigări fumate zilnic.

Fumatul:

  • favorizează ateroscleroza, adică îngustarea vaselor de sînge
  • induce o creștere a glicemiei și a colesterolului rău (LDL colesterol)
  • afectează vascularizația și funcționarea organelor
  • duce la hiperglicemie cronică: celulele sunt mai puțin sensibile la insulină și nivelul glicemiei rămâne crescut. La fumători apare rezistența la insulină, o etapă premergătoare diabetului”, a explicat Mihaela Bilic.

După doar 24 de ore de la renunțarea la fumat riscul de infarct începe să scadă

Renunțarea la fumat aduce cu sine nu doar mulțumirea faptului că aveți o voință bună, dar și beneficii reale.

Te-ar mai interesa: Cele 3 simptome de CANCER la care trebuie să fii a...

În cazul în care aveți diabet este esențial să renunțați la fumat pentru a evita apariția complicațiilor. Nefropatia, retinopatia și neuropatia diabetică apar mai frecvent la fumători. La fel și complicațiile cardiovasculare și bolile pulmonare.

Avem și vești bune! Dacă opriți fumatul beneficiile apar imediat:

  • după 24 ore riscul de infarct începe să scadă și după 48 ore nicotina nu mai este prezentă în sînge.
  • după 3-9 luni respirația se ameliorează și după 1 an riscul de boli cardiovasculare este redus la jumătate.

Este nevoie de 5-10 ani de abstinență pentru ca riscul de diabet de tip 2, infarct sau accident vascular să fie la fel de mic ca la nefumători. Merită să renunțați la fumat, chiar și de frica diabetului!”, a mai scris Bilic.

Te-ar mai interesa: Medic urolog renumit: Majoritatea bărbaților igno...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private