Sari la conținut

Reputat medic român: acest aliment previne riscul apariției cancerului de colon. Costă doar 6 lei un kilogram

Cancer colorectal
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Legătura dintre diabetul de tip 2 și cancerul colorectal

Ovăzul este cunoscut pentru conținutul său ridicat de fibre solubile și insolubile, care pot aduce beneficii sistemului digestiv. Fibrele pot contribui la menținerea sănătății colonului, promovând tranzitul intestinal regulat și reducând riscul apariției cancerului de colon în general. Totuși, sănătatea colonului este influențată și de alți factori, inclusiv stilul de viață, dieta generală și istoricul familial.

Ce este ovăzul?

Ovăzul este un tip de cereal care este adesea consumat sub formă de fulgi sau făină. Există mai multe tipuri de ovăz, iar cele mai comune includ:

  1. Ovăz integral: Acesta include bobul întreg de ovăz și conține toate părțile componente ale bobului – miezul, tărâțele și germenul. Fulgii de ovăz integrali sunt o opțiune nutritivă deoarece păstrează toate componentele benefice ale ovăzului.
  2. Ovăz decorticat: Acest tip de ovăz a fost procesat pentru a îndepărta coaja exterioară (spelată). Este încă considerat integral, dar a trecut printr-un proces de curățare care îndepărtează partea exterioară a bobului.
  3. Fulgii de ovăz: Aceștia sunt obținuți prin aplatizarea ovăzului pentru a crea fulgi. Fulgii de ovăz sunt adesea utilizați în gătit și sunt o alegere populară pentru micul dejun sub formă de terci sau musli.
  4. Făina de ovăz: Ovăzul poate fi măcinat pentru a produce făină, care poate fi folosită în preparatele de copt sau alte rețete.

Ovăzul este cunoscut pentru conținutul său bogat de fibre solubile, cum ar fi beta-glucanul, care are multiple beneficii pentru sănătatea inimii și controlul glicemiei. De asemenea, ovăzul furnizează carbohidrați complecși, proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale.

Este important să menționăm că persoanele cu intoleranță la gluten ar trebui să opteze pentru ovăz certificat fără gluten, deoarece ovăzul poate fi contaminat cu gluten în timpul procesării.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ovăzul scade semnificativ riscul de a face cancer de colon

”Este dovedit în foarte multe studii faptul că acest consum de ovăz scade semnificativ riscul de a face cancer de colon. Acesta este asociat în foarte multe culturi, țări cu o dietă săracă în fibre. Fibrele alea, practic, curăță colonul. Colonul are propriile sale mecanisme de a se curăța, dar fibrele îl rașchetează, îl curăță.

În momentul în care tu nu ai fibre, iar fecalele tale sunt foarte moi, ele nu vor curăța cum trebuie acest colon. Colonul este obișnuit cu fibre, fructe și legume, pline de fibre”, a dezvăluit Dr. Mihail, pe YouTube.

Dr. Mihail: Dacă vrei să-ți crești imunitatea, atunci trebuie să eviți aceste 4 tipuri de alimente.

Doctorul Mihail a explicat și care sunt cele patru alimente pe care trebuie să le eviți.

”Dacă vrei să-ți crești imunitatea, atunci trebuie să eviți aceste 4 tipuri de alimente. Oamenii vor în sezonul acesta să-și crească imunitatea și se duc la farmacie să cumpere suplimente pentru a-și crește imunitatea, care îți fac de 10 ori mai rău.

Îți scad imunitatea și îți distrug sistemul imunitar, care e absolut nepregătit să se lupte cu o viroză. În primul rând, alimentele bogate în zahăr cresc producția de proteine inflamatorii, având un impact negativ asupra funcției imunitare”, spune Dr Mihail pe rețelele de socializare.

https://www.youtube.com/watch?v=fE54XFC5B-0

Pe listă sunt produsele prăjite și sarea.

”Prea multă sare, ea este ok, dacă o controlezi și faci sport. Eu recomand acel vârf de sare într-un pahar de apă minerală dimineața care să te energizeze, dar dacă mănânci prea multă sare, ea poate inhiba și alterează bacteriile intestinale.

Atenție mare la mâncare prăjită. Pe lângă faptul că ne poate îngrășa, ea este bogată într-o grupă de molecule, care se formează atunci când zaharurile acționează cu proteinele sau grăsimile în timpul gătirii la temperaturi ridicate. Se crede că aceste molecule slăbesc sistemul imunitar în mai multe moduri.

Îndulcitorii artificiali pot provoca dezechilibre în bacteriile intestinale, care sunt extrem de importante în generarea unui răspuns imunitar bun”, a mai spus specialistul pe contul de YouTube

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel