Categories: Stil de viaţă

Respirația urât mirositoare. Principalele cauze și ce poți face ca să o elimini

Respirația urât mirositoare, numită și halenă, este o manifestare care poate avea multiple cauze. Aceasta poate fi provocată de igiena dentară necorespunzătoare sau de anumite afecțiuni medicale.

Adesea, majoritatea persoanelor preferă să elimine mirosul neplăcut cu ajutorul gumei de mestecat. Totuși, această metodă poate înrăutăți respirația urât mirositoare și poate fi numai o soluție temporară.

Pentru a înlătura complet halena este important să înțelegem ce o cauzează și cum o putem preveni.

Dr. Ada Epistatu, medic stomatolog, a explicat, joi, în rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3, cum apare respirația urât mirositoare, care sunt principalele cauze ale apariției acesteia, dar şi ce ponturi putem aplica pentru a ne împrospăta mirosul gurii.

Cum putem elimina respirația urât mirositoare?

„Principala cauză și cea mai des întâlnită este igiena incorectă, apoi problemele dentare și parodontale. Cariile, acumularea de alimente în cavitățiile carioase și fermentarea lor pot da un miros neplăcut gurii”, precizează dr. Ada Epistatu.

Medicamentele și dieta, un alt factor important în declanșarea mirosului neplăcut

„O altă cauză a mirosului neplăcut este chiar dieta. Foarte multe persoane țin diete agresive, slabe în carbohidraţi care dezvoltă compuși numiți ketone, care pot modifica mirosul respirației.

La cei cu diabet, atunci când scade insulina poate apărea halena. La fel de bine și la consumul de droguri sau medicamentele.

Sunt medicamente care descarcă compuși chimici, cum sunt nitriții la cei cu probleme cardiace. Există și medicamentele administrate în chimioterapii care pot modifica respirația”, adaugă stomatologul.

Guma de mestecat nu este o soluție

„Uscăciunea gurii duce la o respiraţie urât mirositoare. Sunt persoane care au o uscăciune naturală sau cauzată de diverse medicamente, boli. Și aceasta duce la respirație urât mirositoare.

Fumătorii au un miros neplăcut, iar ceea ce fac ei greșit este să încerce să compenseze mestecând gumă. A mesteca gumă nu te scapă de miros, ci îl accentuează”, precizează dr. Epistatu.

Igiena corectă, cea mai bună metodă de a elimina halena

„Să avem grijă să ne spălăm pe dinţi de cel puţin 2 ori pe zi. Să folosim ață dentară, pentru că ea îndepărtează resturile alimentare dintre dinți, resturi pe care periuța nu le poate îndepărta.

Guma de mestecat nu ne strică dinții, dacă este fără zahăr. Este bine de consumat după fiecare masă, cel mult 20 de minute”, atrage atenţia dr. stomatolog.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

7 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

8 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

8 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

9 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

9 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia