duminică, ianuarie 23, 2022

Respirația urât mirositoare, numită și halenă, este o manifestare care poate avea multiple cauze. Aceasta poate fi provocată de igiena dentară necorespunzătoare sau de anumite afecțiuni medicale.

Adesea, majoritatea persoanelor preferă să elimine mirosul neplăcut cu ajutorul gumei de mestecat. Totuși, această metodă poate înrăutăți respirația urât mirositoare și poate fi numai o soluție temporară.

Te-ar mai interesa: Consumul acestor alimente zi de zi te vor UCIDE în...

Pentru a înlătura complet halena este important să înțelegem ce o cauzează și cum o putem preveni.

Dr. Ada Epistatu, medic stomatolog, a explicat, joi, în rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3, cum apare respirația urât mirositoare, care sunt principalele cauze ale apariției acesteia, dar şi ce ponturi putem aplica pentru a ne împrospăta mirosul gurii.

Cum putem elimina respirația urât mirositoare?

„Principala cauză și cea mai des întâlnită este igiena incorectă, apoi problemele dentare și parodontale. Cariile, acumularea de alimente în cavitățiile carioase și fermentarea lor pot da un miros neplăcut gurii”, precizează dr. Ada Epistatu.

Te-ar mai interesa: SFÂȘIETOR. Ultima dorință a unui tânăr de 19 ani c...

Medicamentele și dieta, un alt factor important în declanșarea mirosului neplăcut

„O altă cauză a mirosului neplăcut este chiar dieta. Foarte multe persoane țin diete agresive, slabe în carbohidraţi care dezvoltă compuși numiți ketone, care pot modifica mirosul respirației.

La cei cu diabet, atunci când scade insulina poate apărea halena. La fel de bine și la consumul de droguri sau medicamentele.

Te-ar mai interesa: Simona Gheorghe internată de URGENȚĂ la spital: &#...

Sunt medicamente care descarcă compuși chimici, cum sunt nitriții la cei cu probleme cardiace. Există și medicamentele administrate în chimioterapii care pot modifica respirația”, adaugă stomatologul.

Guma de mestecat nu este o soluție

„Uscăciunea gurii duce la o respiraţie urât mirositoare. Sunt persoane care au o uscăciune naturală sau cauzată de diverse medicamente, boli. Și aceasta duce la respirație urât mirositoare.

Te-ar mai interesa: Omicron, gripă, alergii: cum poți face diferența d...

Fumătorii au un miros neplăcut, iar ceea ce fac ei greșit este să încerce să compenseze mestecând gumă. A mesteca gumă nu te scapă de miros, ci îl accentuează”, precizează dr. Epistatu.

Igiena corectă, cea mai bună metodă de a elimina halena

„Să avem grijă să ne spălăm pe dinţi de cel puţin 2 ori pe zi. Să folosim ață dentară, pentru că ea îndepărtează resturile alimentare dintre dinți, resturi pe care periuța nu le poate îndepărta.

Te-ar mai interesa: Lidia Fecioru dă cărțile pe față: de ce înșeală fe...

Guma de mestecat nu ne strică dinții, dacă este fără zahăr. Este bine de consumat după fiecare masă, cel mult 20 de minute”, atrage atenţia dr. stomatolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private