Sari la conținut

Rețea de trafic de bebeluși în Grecia, cu ramificații în România. Un copil se vindea cu sume între 70 de mii și 120 de mii de euro

Bebeluși traficați
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Retea de trafic de bebeluși în Grecia

O rețea de trafic de bebeluși cu intermediari români a fost destructurată în Grecia, creată sub umbrela unei clinci de fertilitate din Grecia, a fost destructurată de autoritățile elene.

Autoritățile elene au identificat în Creta 30 de tinere din România, Ucraina, Moldova, Albania, Bulgaria și Georgia ca fiind traficate în scopul exploatării pentru prelevare de ovule și ca mamă surogat, multe fiind deja însărcinate, iar unele se aflau în ultimele săptămâni de sarcină.

Rețea de trafic de bebeluși în Grecia, cu ramificații în România

Autoritățile au arestat nouă persoane, în urmă cu trei zile: șase în Chania, două în Atena și una în Salonic. Printre acestea se numără și o româncă. Alte persoane  sunt date în urmărire internațională sub suspiciunea comiterii a cel puțin 10 infracțiuni, printre care constituirea și aderarea la un grup infracțional organizat, trafic de persoane sau  mediere pentru adopția ilegală a unui minor.

Clinica de fertilitate era condusă de un celebru medic ginecolog grec, în vârstă de 73 de ani, și se pare că era sprijinit de angajații clinicii, care ar fi intermediat vânzarea de bebeluși contra unor sume cuprinse între 70.000 și 120.000 euro pentru un copil.

Tinerele erau ținute în cel puțin 14 case, într-un mediu închis și controlat, unde rămâneau însărcinate și apoi, contra cost, nășteau bebelușii.

Printre clienții clinicii s-ar fi numărat cupluri fără copii, cupluri de homosexuali sau bărbați singuri care voiau să devină părinți. Cei care doreau să cumpere un copil ar fi încheiat contracte de coabitare fictive cu femeile folosite drept mame surogat, urmând să se separe după ce femeile nășteau și predau copiii.

În cazurile părinților din țări în care era interzis procesul de obținere a unui copil obținut printr-o mamă surogat, grupul infracțional a ajutat la declararea nașterilor drept adopții internaționale.

Profituri uriașe din vânzarea de copii

Gruparea avea o structură ierarhică specifică, cu activitate ilegală de lungă durată în comercializarea de ovule,  fertilizarea în vitro și adopția ilegală de bebeluși.

Grupul infracțional organizat recruta brokeri care, la rândul lor trebuiau să recruteze tinere din străinătate și să le transporte în Creta unde urmau să fie exploatate pentru prelevare ilegală de ovule și ca mame surogat, potrivit rfi.ro.

Românca angajată la clinica medicului de 73 de ani, de exemplu, avea rolul de a le prelua pe femei și, în colabare cu ceilalți membri ai rețelei, avea grijă de ele. Femeia se ocupa de mâncare, cazare și îngrijiri medicale, până când mamele nășteau.

Profiturile obținute de rețea erau atât de mari încât a fost nevoie de înfințarea unei companii offshore pentru a gestiona banii câștigați fără a trezi suspiciuni.

Gruparea acționa ca intermediar în adopțiile ilegale de bebeluși în schimbul unor sume mari de bani, în timp ce înșela sistematic victimele pretinzând în mod fals că le-au supus unei proceduri de transfer de embrioni.

Venitul grupării de criminalitate organizată provenit din fiecare surogat era între 70.000 și 100.000 de euro, ajungând în unele cazuri la 120.000 de euro, cu un profit net de cel puțin 70%.

Brokerii primeau între 3.000-5.000 euro pentru fiecare mamă surogat pe care o aduceau și o taxă lunară de supraveghere până la naștere între 300-600 euro.

Autoritățile grecești au estimat că, din decembrie 2022, au fost înregistrate cel puțin 182 de cazuri de exploatare, însă din probe rezultă că rețeaua activa din 2021.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel