Sari la conținut

Rețeta anti-îmbătrânire a celui mai longeviv medic din lume! Medicul japonez: „Eu, la micul dejun beau ..”

longeviv
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Alimente care prelungesc viata

Rețeta anti-îmbătrânire a celui mai longeviv medic din lume! Dr. Shigeaki Hinohara a avut o viață extraordinară. Pentru început, medicul japonez și expertul în longevitate a trăit 105 ani, scrie CNBC

Cunoscut poate cel mai mult pentru cartea sa „Trăitul îndelungat, trăitul bine”, Hirohara a oferit sfaturi care au ajutat Japonia să devină liderul mondial în longevitate.

Desi i s-a sugerat de mai multe ori sa iasa la pensie a refuzat de fiecare data. De altfel, a fost foarte ocupat cu prelegeri, cursuri, conferinte, munca la spital, blogul personal.

Din anul 1941 el si-a tratat pacientii la Spitalul International St. Luke din Tokyo si a tinut cursuri la Colegiul St. Luke.

Dr. Hinohara a publicat in jur de 150 de carti, intre care cea intitulata „A trai mult, a trai bine” (Living Long, Living Good) s-a vandut in peste 1,2 milioane de exemplare. Ca fondator al miscarii „Noii varstnici”, medicul ii sfatuia pe oameni cum sa traiasca o viata lunga si fericita, dovada ca acest lucru este posibil fiind el insusi.

Iata care este reteta longevitatii si a sanatatii, dezvaluita de acest medic remarcabil intr-un interviu acordat revistei Japan Times:

1.Nu ieși la pensie. Dar dacă trebuie să o faci, fă-o mult mai târziu de 65 de ani

„Nu există nicio nevoie de a ieși la pensie dar dacă o persoană trebuie să o facă, ar trebui să fie mult mai târziu de 65 de ani”, a declarat Hinohara într-un interviu acordat în 2009 pentru Japan Times.

„Când vârsta actuală de pensionare a fost stabilită la 65 de ani în urmă cu aproape jumătate de secol speranța medie de viață în Japonia era de 68 de ani și doar 125 de japonezi aveau peste 100 de ani”.

Astăzi, explică acesta, oamenii trăiesc mult mai mult, prin urmare ar trebui de asemenea să se pensioneze mult mai târziu. Medicul a practicat cu siguranță ceea ce predica: până cu câteva luni înainte de decesul său a continuat să trateze pacienți, a ținut o agendă cu programări care avea spațiu pentru mai mulți ani și lucra 18 ore pe zi.

2. Corpul nu trebuie stresat cu reguli fixe

„Energia vine din starea de bine, nu din a manca si a dormi mult. Toti ne amintim cum, cand eram copii, ne luam cu joaca, uitand adesea sa mancam sau sa dormim. Sunt convins ca si ca adulti putem sa pastram aceeasi atitudine. E mai bine sa nu ne stresam corpul cu prea multe reguli fixe.

„Ne amintim cu toții cum, când eram copii, când învățam să ne jucăm, uitam să mâncăm sau să dormim”, obișnuia acesta să menționeze des, adăugând că „cred că putem păstra această atitudine și ca adulți – este mai bine să nu ne obosim corpul cu prea multe reguli”.

Richard Overton, unul dintre cei mai longevici veterani americani din al Doilea Război Mondial ar fi fost foarte probabil de acord cu japonezul: acesta obișnuia să bea whisky, fumeze trabucuri și mănânce mâncăruri prăjite și înghețată zilnic până când a murit la vârsta de 112 ani.

Probabil că Hinohara nu ar fi fost de acord cu dieta lui Overton dar americanul și-a atribuit longevitatea prin menținerea „unui stil de viață fără stres și făcând lucruri pentru a mă menține ocupat”.

3. Mentineti-va greutatea normala

Hinohara a subliniat importanța mișcării fizice regulate.

„Sar două trepte deodată pentru a-mi pune mușchii în mișcare”, a declarat acesta.

În plus, bărbatul obișnuia să își care singur valizele și plasele și ținea 150 de lecturi pe an, vorbind de obicei între 60 și 90 de minute – toate în picioare, „pentru a rămâne puternic”, potrivit medicului.

Acesta arată de asemenea că persoanele care trăiesc o viață extrem de îndelungată au un factor comun: nu sunt supraponderale.

Dieta lui Hinohara era una spartană: „la miecul dejun beau cafea, un pahar de lapte și niște suc de portocale cu o linguriță de ulei de măsline în el” (studiile au arătat că uleiul de măsline oferă numeroase beneficii pentru sănătate, precum curățarea arterelor și scăderea riscului de a dezvolta boli coronare”.

„La prânz beau lapte și mănânc câteva fursecuri sau nimic când sunt prea ocupat”, a continuat acesta, afirmând că „nu mi-e foame niciodată pentru că sunt concentrat pe munca mea”.

„Pentru cină am puțin pește și orez și de două ori pe săptămână 100 de grame de carne slabă”.

4. Planificati-va activitatile

„Intotdeauna imi planific dinainte ce voi face. In momentul de fata, agenda mea e plina pana. E vorba de cursuri, prelegeri, conferinte si munca in spital. Totusi, mi-am propus sa ma si distrez putin.

Potrivit lui Hinohara, să nu ai un program plin este o metodă sigură de a îmbătrâni rapid și muri mai devreme. Dar acesta subliniază că este important să fii ocupat nu doar de dragul de a fi ocupat ci să ai activități care servesc un scop (logica fiind că poți fi ocupat dar tot să te simți neîmplinit).

Hinohara și-a descoperit scopul devreme în viață după mama sa a fost salvată de medicul de familie.

Janit Kawaguchi, un jurnalist care îl vede pe medic ca un mentor a declarat despre acesta că „el credea că viața se învârte în jurul contribuțiilor aduse societății așa că a avut o motivație incredibilă de a ajuta oamenii, de a se trezi dimineața pentru a face ceva minunat pentru alți oameni”.

„Este minunat să trăiești mult”, a declarat Hinohara în cadrul unui interviu, afirmând că „până la 60 de ani este ușor să muncești pentru familia ta și pentru a-ți îndeplini țelurile. Dar mai târziu ar trebui să încercăm să contribuim societății. De la vârsta de 65 de ani am muncit ca voluntar. Încă bag 18 ore pe zi, șapte zile pe săptămână și iubesc fiecare minut”

5. Impartasiti cu altii ceea ce stiti
„Eu tin sute de prelegeri pe an, unele pentru scolile elementare, altele pentru oamenii de afaceri. De obicei, vorbesc intre 60 si 90 de minute stand in picioare, ca sa ma mentin puternic”.

6. Doctorii nu ii pot vindeca pe toti

Hinohara a avertizat și împotriva urmării sfatului medicului de fiecare dată. Când un test sau o operație este recomandată, medicul japonez sfătuia ca „să-l întrebi pe doctor dacă ar recomanda ca soțul/soția sau copilul său să treacă prin aceeași procedură”.

Hinohara a insistat că doar știința singură nu poate ajuta oamenii, afirmând că „ne pune pe toți la un loc dar boala este individuală. Fiecare persoană este unică și bolile sunt conectate de inima sa”.

„Pentru a cunoaște boala și ajuta oamenii, avem nevoie și de alte studii, nu doar medicale”, a declarat acesta. Medicul japonez s-a asigurat ca spitalul la care lucra să aibă terapie cu animale, muzică și clase de artă.

„Durerea este misterioasă și cel mai bun mod de a uita de ea este să te simți bine”, susține Hinohara.

7. Distractia e cea mai buna cale sa uiti de durere

„Durerea este un lucru misterios, iar distractia este cea mai buna cale sa uiti de ea.

Daca pe un copil il doare un dinte si incepi sa te joci cu el, uita imediat de durere. Spitalele ar trebui sa le satisfaca pacientilor nevoile de baza. Toti vrem sa ne distram. La Spitalul St. Luke avem muzica, terapie cu animale si cursuri de arta”.

8. Găsește bucuria în artă

Potrivit New York Times, către sfârșitul vieții Hinohara nu mai putea mânca, dar a refuzat să fie hrănit printr-un tub. A fost externat din spital și a murit câteva luni mai târziu în locuința sa.

Medicul nu a încercat să lupte împotriva morții ci și-a găsit liniștea în artă. Chiar el își credita mulțumirea și viziunea asupra vieții poemului „Abt Vogler” scris de poetul britanic Richard Browning.

„Tatăl meu obișnuia să mi-l citească”, își amintea Hinoara, precizând că acesta „ne încurajează să facem artă măreață nu doar scrijelituri. Ne spune să desenăm un cerc atât de mare încât nu putem să îl terminăm în timpul vieții. Tot ce vedem este un arc, restul este dincolo de văzul nostru dar este acolo, în depărtare”.

9. Uitati de obsesia de a acumula lucruri materiale

„Nu fiti obsedati de acumularea de lucruri materiale. Amintiti-va ca nu stiti cand veti parasi aceasta lume si nu puteti lua nimic cu voi acolo unde plecati”.

10. Fiti pregatit pentru neprevazut

„Viata e plina de neprevazut. Pe 31 martie 1970, cand aveam 59 de ani, m-am imbarcat pentru un zbor de la Tokyo la Fukuoka. Mi-aduc aminte ca era o dimineata frumoasa si insorita.

In timp ce treceam pe langa muntele Fuji, avionul a fost deturnat de Liga Comunista Japoneza – Factiunea Armata Rosie. Am petrecut urmatoarele patru zile legat de scaun, intr-o temperatura de 40°C. Ca doctor, am privit totul ca pe un experiment si am fost uimit sa constat cum corpul isi incetineste functiile pe timp de criza”.

11. Luati-va un model si incercati sa il depasiti

„Gasiti-va un model de urmat si tintiti sa realizati mai mult decat el. Tatal meu a plecat in Statele Unite in anul 1900, ca sa studieze la Universitatea Duke din Carolina de Nord.

A fost pentru mine un pionier si un erou. Mai tarziu, am descoperit si alte modele de urmat, iar cand ma simt blocat, ma intreb ce-ar face acestia ca sa rezolve problema”.

12. Fiti voluntari

„Sa traiesti mult e un lucru minunat. Pana la 60 de ani e simplu sa muncesti pentru familie si sa-ti atingi niste scopuri. Dar in anii din urma ar trebui sa ne straduim sa facem ceva si pentru societate. Eu, de la varsta de 65 de ani lucrez ca voluntar – 18 ore pe saptamana – si ma bucur de fiecare minut folosit astfel”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel