Sari la conținut

Retracția gingivală, afecțiunea care duce la sensibilitate, respirație urât mirositoare, chiar și la pierderea dinților

Cum se manifestă gingivita și cât este de periculoasă
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Retracția gingivală este procesul prin care țesutul gingival se îndepărtează de dinte, expunând rădăcina acestuia și formând, „buzunare” sau goluri în care se acumulează bacteriile cauzatoare de boli.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Export, atenționează că lăsată netratată această afecțiune poate afecta țesuturile de susținere și structurile osoase ale dinților, ajungându-se chiar la pierderea lor în cazurile extreme.

Pe lângă aspectul neplăcut din punct de vedere estetic, retracția gingivală se poate manifesta, de asemenea, și prin sensibilitate la cald sau rece sau la acizi, respirație urat mirositoare, gingii umflate și roșii și un gust rău în gură. Din fericire, igiena orală și stomatologia modernă au făcut ca prevenirea sau tratamentul acestei afecțiuni să fie posibilă prin metode deopotrivă eficiente și accesibile.

 

“Primul pas în tratarea retracției gingivale este determinarea factorilor care contribuie la apariția ei, astfel încât aceștia să poată fi diminuați sau, dacă este posibil, eliminați. De exemplu, dinții incorect aliniați pot fi îndreptați, fumatul poate fi stopat, iar obiceiurile de igienă orală pot fi îmbunătățite. Odată luate măsuri în privința acestor factori, medicul poate utiliza diferite tratamente pentru a îmbunătăți și restabili aspectul gingiilor’, spune specialistul ortodont.

Corectarea tehnicii de periaj

Deși multe persoane sunt convinse că au un periaj corect, informațiile greșite dobândite în copilărie sau de-a lungul timpului din diferite surse duc la folosirea incorecte a periuței dentare.

“Se recomandă folosirea periuței de dinți cu duritate medie (de evitat periuțele hard sau soft) sau pe cea electrică cu senzor de presiune și evitarea mișcărilor verticale sau orizontale, deoarece aceste mișcări produc retracția gingivală. Tehnica corectă presupune aplicarea periuței în unghi de 45 grade, jumătate pe gingie și jumătate pe dinte, iar mișcarea trebuie să fie semicirculară, aplicând gingia pe dinte și făcând astfel un masaj al acesteia, ce va activa circulația sanguină în zonă”, explică doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

Tratamentul parodontozei

Pentru a stopa evoluția paradontozei, care se manifestă prin retracții gingivale uneori foarte severe, va fi necesar un tratament complex și de lungă durată, ca în orice boală cronică. Metoda de tratament va fi stabilită de către medicul specialist parodontolog în funcție de gravitatea fiecărui caz în parte.

Reconstrucția gingivală

Parte a tratamentului parodontal, reconstrucția gingivală este eficientă în special în retracțiile gingivale izolate, cele extinse neputând beneficia cu succes de acest tratament.

Tratamentul ortodontic

Tratarea inghesuirilor dentare și a ocluziei incorecte se poate realiza cu ajutorul aparatului dentar la orice vârstă, dar cu șanse mai mari de succes cu cât vârsta pacientului este mai mică.

Protejarea dinților de bruxism

În acest caz există două măsuri care pot ajuta: purtarea unor gutiere de bruxism și eliminarea factorului cauzal principal – stresul.

Incizia frenurilor și bridelor inserate prea aproape de gingie

Aceasta este o intervenție foarte simplă, efectuată sub anestezie locală, care se vindecă extrem de repede și lasă imediat după trecerea anesteziei doar un mic disconfort.

Retracția gingivală poate avea loc într-un ritm lent, uneori pe o perioadă de ani și poate fi dificil de observat atunci când nu se manifestă prin durere sau sensibilitate. Cu toate acestea, dacă dinții par mai lungi sau dacă spațiile dintre ei devin tot mai mari la bază, este indicată o vizită la medicul stomatolog, deoarece toate acestea ar putea fi semne că este necesar un tratament gingival.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel